Αύξηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ζητεί ο Θέμης Χειμάρας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 12:00 Αύξηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ζητεί ο Θέμης Χειμάρας

Μέσω της κάλυψης από το Υπουργείο των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού που βαραίνουν μέχρι σήμερα τον προϋπολογισμό του…

Κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό του ΥπΑΑΤ, για την αύξηση των διατιθέμενων αποζημιώσεων, ζητά ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Θέμης Χειμάρας, με ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαυρουδή Βορίδη.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, βάσει του Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΛΓΑ, προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση του Οργανισμού από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΕΛΓΑ.

Παρόλα αυτά, από το 2011 δεν έχει αποδοθεί κρατική επιχορήγηση για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα, περίπου 20-25 εκατομμύρια ευρώ να δαπανώνται ετησίως, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού αντί για αποζημιώσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στα 22.000.000 € ανήλθε ένα μεγάλο τμήμα των αποζημιώσεων του 2019, το οποίο καταβλήθηκε πρόσφατα σε πληγέντες, από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, παραγωγούς, και πως στα 13.600.000€ ανήλθε το 65% των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου για το 2019.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, τα στοιχεία αυτά, καταδεικνύουν την ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατού χρηματικού πόρου για τον ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας βάλλεται διαρκώς από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και από την πρόσφατη πανδημία.

Επιπρόσθετα, ο Θέμης Χειμάρας επισημαίνει την απουσία εκπροσώπησης των αγροτών στο ΔΣ του Οργανισμού, η οποία καταργήθηκε το 2017 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Θέμης Χειμάρας, αναφέρει:

«Ο ΕΛΓΑ είναι ανταποδοτικός οργανισμός που βασίζεται στις ίδιες τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Με ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, ζητώ την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, η οποία ανέρχονται στα 20-25 εκατ. €, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι από τα έσοδα του ΕΛΓΑ, ώστε τα χρήματα αυτά, να ενισχύσουν τις αποζημιώσεις των αγροτών μας.

Επιπλέον, ζητώ την εκπροσώπηση των αγροτικών ενώσεων στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες μας είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν στην πράξη, και καλύτερα από τον καθένα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση