Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Δάνεια σε επιχειρήσεις, στήριξη στην οικονομία και Eurogroup

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 09:27 Σταϊκούρας: Δάνεια σε επιχειρήσεις, στήριξη στην οικονομία και Eurogroup

Στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής, 10.04.2020, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup, η οποία βάζει 500 δισ. ευρώ άμεσα στο τραπέζι της… μάχης για τον κορονοϊό, με 7 έως 8 από αυτά να αντιστοιχούν κατ’ αναλογία στην Ελλάδα από αυτό το ευρωπαϊκό “πακέτο”.

“Το πώς και πότε θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά, έχει να κάνει με την ένταση και την έκταση του προβλήματος”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δάνεια με ευνοϊκούς όρους) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας πως αν και όταν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν, δεν θα έρθουν με μορφή ενός νέου μνημονίου.

Σχετικά με τον τουρισμό που πλήττεται βαριά από τον κορονοϊό, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε: “Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για όλη την οικονομία. Χθες στο Eurogroup ειπώθηκε πως η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι 5-10%.

Χωρίς να γνωρίζω τις επιλογές της κυβέρνησης, που ως σήμερα είναι ορθές, δεν μπορώ να γνωρίζω. Θα πάρουμε όμως και στοχευμένα μέτρα τόσο για τον τουρισμό των 12 μηνών, όσο και για τον εποχικό τουρισμό”, συνέχισε, ενώ έκανε λόγο για δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Πάντως, είπε, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και στην πλατφόρμα του οποίου έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις. Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν, επίσης, για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Ο Σταϊκούρας για την πρώτη κατοικία και τις επιχειρήσεις

Ερωτηθείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή. “Ήδη έχουμε παρατείνει την προθεσμία και συνεκτιμώντας τα δεδομένα θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη στιγμή”, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε τι θα γίνει όταν η οικονομία κληθεί να… βάλει μπροστά για την επανεκκίνηση, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι πως οι οικονομικές υποχρεώσεις θα είναι τέτοιες, που για πολλούς ίσως αποδειχθούν δυσβάσταχτες.

“Να ευχόμαστε να μην χρειαστούν άλλες παρατάσεις, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε περάσει την πρώτη φάση της κρίσης”, είπε ο υπουργός κι έστειλε ένα μήνυμα στήριξης: “Δεν μπορείς να απαιτήσεις τότε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν άμεσα τα χρέη”.

Δείτε το βίντεο: