Στερεά: Δείτε πόσα οχήματα πήγαν για ανακύκλωση το 2019

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 15:29 Στερεά: Δείτε πόσα οχήματα πήγαν για ανακύκλωση το 2019 (φώτο αρχείου)

Στα πλαίσια ενημέρωσης & δημοσιοποίησης των στοιχείων της ανακύκλωσης των εγκεκριμένων συστημάτων, σας κοινοποιούμε τα στοιχεία συγκέντρωσης - ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, ΟΤΚΖ, της ΕΔΟΕ «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος», για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το έτος 2019.

Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής της ΕΔΟΕ, αποτελεί το εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, (Ε.Ο.ΑΝ) σύστημα και είναι το νόμιμο σύστημα ανακύκλωσης οχημάτων στην Ελλάδα, (άδεια λειτουργίας ΑΔΑ 7Ν9346Ψ8ΟΖ-ΦΛ2). Η λειτουργία του συστήματος διέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 116/2004 και τις προϋποθέσεις του Ν.4496/2017.

Η ανακύκλωση ενός ΟΤΚΖ είναι υποχρεωτική (ΠΔ 116/2004) για την απόσυρση του και την οριστική του διαγραφή από το Υπουργείο Μεταφορών και την Εφορία.Το 98% κάθε αυτοκινήτου μπορεί να ανακυκλωθεί.  Με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται 76% μείωση ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, 75% εξοικονόμηση ενέργειας, 86% μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 90% εξοικονόμηση πρώτων υλών.

Για την απόσυρση ενός οχήματος, αυτό πρέπει να παραδίνεται σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων έως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Αν υπάρχει για αρκετό καιρό ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή σας, να απευθυνθείτε στο Δήμο που ανήκετε.

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν:

- Βρίσκεται σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, τότε το όχημα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένο από τις αρμόδιες αρχές.

- Βρίσκεται σε άλλους χώρους, λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη και σε οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.

- Και στην περίπτωση που κάποιο όχημα βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει μια πολύ καλή κάλυψη με σημεία συλλογής  & κέντρων επεξεργασίας ΟΤΚΖ. Συνολικά κατά το προηγούμενο έτος 2019 συγκεντρώθηκαν 77 ΟΤΚΖ προς ανακύκλωση. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ανάλυση ανά Νομό.

  • Στοιχεία από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ)
«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.»
13/4/2020
Προσαρμοσμένη αναζήτηση