17 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών με τους 21 νεκρούς μαθητές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 20:43 17 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών με τους 21 νεκρούς μαθητές

Η επιστροφή από μία ονειρική εκδρομή που κατέληξε σε εφιάλτη… Έξι άτομα καταδικάστηκαν για την τραγωδία σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.

Σαν σήμερα στις 13 Απριλίου 2003 σημειώνεται η τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών που πάγωσε και βύθισε το πανελλήνιο στο πένθος, με την απώλεια 21 αθώων ψυχών.

Ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά στο 388ο χλμ με λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου που επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην πρωτεύουσα.

Η ονειρική εκδρομή μετατράπηκε μέσα σε δευτερόλεπτα σε τραγωδία. Το κοφτερό εμπόρευμα έφυγε από τη θέση του και «ξύρισε» το πούλμαν, παίρνοντας μαζί τόσο άδοξα και πρόωρα 21 ψυχές.

Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές διαλύεται ολοσχερώς κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό των μαθητών. Ακόμη εννιά μαθητές τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν διευκρινίστηκαν ποτέ 100 %. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί μήνες πριν.

Η δίκη

Στη δίκη που έγινε πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα, τον Οκτώβριο του 2008, έξι άτομα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως δεκαπέντε χρόνια.

Ανάμεσά τους, ο οδηγός της νταλίκας που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν με ποινές από 4 έως 14 χρόνια, ενώ ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές αθωώθηκε.

Η εταιρεία κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των αδικοχαμένων μαθητών. Στη μνήμη τους μία από τις νέες σήραγγες των Τεμπών πήρε το όνομά τους.

Τίποτα όμως δε θα μπορέσει να φέρει πίσω αυτά τα αγγελούδια στις οικογένειές τους…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση