Σαρακιώτης: «Με μπαλώματα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 13:02 Σαρακιώτης: «Με μπαλώματα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας»

«Και θύμα τη Στυλίδα…»!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας τοΥ ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως αναφέρει, η συγκρότηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού και καλωσορίστηκε από όλους με ικανοποίηση. Επισημαίνει όμως ότι αντί του αυτονόητου, ότι θα συνοδεύεται με την ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα κάλυπταν τις προκύπτουσες ανάγκες, «το αρμόδιο υπουργείο προτίμησε να αποδυναμώσει άλλες υπηρεσίες του νομού, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα. Πρώτο «θύμα» είναι το Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες αστυνόμευσης μίας περιοχής που εκτείνεται από το ύψος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας έως τα όρια των Π.Ε. Φθιώτιδας και Μαγνησίας, περιοχή με πληθυσμό 15.000 μονίμων κατοίκων και πολλών ακόμη παραθεριστών ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Οργανικές θέσεις του Α.Τ. Στυλίδας μεταφέρθηκαν στη νέα Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, με αποτέλεσμα αντί να λυθούν προβλήματα, να δημιουργούνται πολλά κενά στην αστυνόμευση της Ανατολικής Φθιώτιδας».

Στην ερώτηση του ο βουλευτής Φθιώτιδας εκτός από την κατάθεση του προβληματισμού του, ζητεί από τον Υπουργό τα σχετικά έγγραφα με το σκεπτικό των αποφάσεών του, καθώς και την ενδεχόμενη πρόθεσή του για αύξηση των οργανικών θέσεων, με στόχο την αναβάθμιση της αστυνόμευσης στη Φθιώτιδα. «Η αλλαγή του οργανογράμματος στην ΕΛ.ΑΣ. δε νοείται να γίνεται ‘’για τα μάτια του κόσμου’’. Πρέπει να είναι πάντοτε ουσιαστική και να λύνει προβλήματα, όχι να δημιουργεί», καταλήγει ο Φθιώτις βουλευτής.

Το κείμενο της ερώτησης:

Με τις διατάξεις της παρ. 1 (α. β.) του άρθρου 6 του υπ’ αριθ. 111/2019 (Α’ 216) Προεδρικού Διατάγματος, ιδρύθηκε Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαμίας, ως αποτέλεσμα των συλλογικών διεκδικήσεων των αστυνομικών υπαλλήλων. Όμως, τη θετική αυτή εξέλιξη διαδέχθηκε μεγάλος προβληματισμός, καθώς η λειτουργία της φαίνεται ότι εξασφαλίζεται όχι μέσα από την αύξηση των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, που θα ήταν το πλέον ενδεδειγμένο για την ομαλή λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των Υπηρεσιών της Διεύθυνσής Φθιώτιδας, αλλά με μετακίνηση οργανικών θέσεων από τις ήδη υπάρχουσες προς τη νέα υπηρεσία και μάλιστα ανισομερώς.

Σε επίρρωση των ανωτέρω και σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 12/2020 (16-04-2020) έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, το μάρμαρο της έλλειψης πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Φθιώτιδας πληρώνει το Α.Τ. Στυλίδας. Ένα αστυνομικό τμήμα, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες αστυνόμευσης μίας περιοχής που εκτείνεται από το ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Λαμίας (σύνορα του Δήμου Στυλίδος με το Δήμο Λαμιέων) έως και τα ανατολικά σύνορα της Φθιώτιδας με την Π.Ε. Ενότητα Μαγνησίας. Στην περιοχή αυτή διαβιούν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) μόνιμοι κάτοικοι, ενώ υπάρχουν δεκάδες παραλιακοί οικισμοί, στους οποίους κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και σε περιόδους εορτών και αργιών, διαμένουν οι ιδιοκτήτες καθώς και ενοικιαστές εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι αυξάνουν τον αριθμό.

Στην κατεύθυνση της επισήμανσης των προβλημάτων που υφίστανται σχετικά με τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Φθιώτιδας, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 54/01-10-2019 Επίκαιρη Ερώτηση, σας εξετέθησαν – εγκαίρως – στοιχεία που σχετίζονται με την αποδυνάμωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας και τη μονοδιάστατη στελέχωση υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων, ενώ κατά την επ’ αυτής συζήτηση στο πλαίσιο της ΚΣΤ - 04/10/2019 Συνεδρίασης αναπτύχθηκε συνολικά το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Επειδή, δε νοείται η εξασφάλιση της λειτουργίας επιμέρους υπηρεσιών να γίνεται εις βάρος άλλων Αστυνομικών Τμημάτων της Φθιώτιδας και δη σε περιοχές όπου οι ανάγκες είναι ήδη αυξημένες.

Επειδή, μετά την ίδρυση της ανωτέρω Υποδιεύθυνσης ελέχθη δημοσίως ότι: «η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυναμικής, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ασφαλείας και προστασίας στους πολίτες, συνεχίζεται», διακήρυξη, η οποία θα μετουσιωθεί σε πράξη μόνο μέσα από την ειλικρινή και  έμπρακτη αναβάθμιση της λειτουργίας της και, κυρίως, διά της αύξησης και πλήρωσης των οργανικών θέσεων.

 Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε αύξηση και πλήρωση των οργανικών θέσεων εκτός της Δ.Α. Φθιώτιδας, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυναμικής της αστυνόμευσης στη Φθιώτιδα;
  2. Ποιες ήταν οι σχετικές προτάσεις εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ή/και άλλων υπηρεσιών για τον τρόπο λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λαμίας;
  3. Ζητήθηκε – στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Αυτοδιοίκησης – προηγουμένως, η γνώμη του συλλογικού οργάνου του άμεσα θιγόμενου Δήμου Στυλίδος ή του μονοπροσώπου οργάνου διοίκησης αυτού αναφορικά με την εξέλιξη αυτή;

 Αιτούμαι να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων:

  1. Σε περίπτωση που υφίστανται οι αναφερόμενες στο Ερώτημα 2 προτάσεις, παρακαλώ για την κοινοποίηση τους.
  2. Αν υφίσταται σχετική αλληλογραφία ή άλλο σχετικό στοιχείο εντός του οποίου αναφέρεται η γνώμη του συλλογικού οργάνου του Δήμου Στυλίδος ή του μονοπροσώπου οργάνου διοίκησης αυτού, παρακαλώ για την κοινοποίηση της.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση