Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουρδάνος: Εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης οι ρητινοκαλλιεργητές λόγω covid-19

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 11:21 Βουρδάνος: Εντάχθηκαν  στα μέτρα στήριξης οι ρητινοκαλλιεργητές λόγω covid-19

Για άμεση ανταπόκριση των  Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων  στην από 13/4/2020 επιστολή του, κάνει λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής & Περιβάλλοντος Δημήτρης Βουρδάνος, σχετικά με τους ρητινοκαλλιεργητές.

Ο συγκεκριμένος κλάδος που αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, καθώς  αφορά περισσότερες από 1500 οικογένειες, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ήταν αναγκαία η ένταξή τους στα μέτρα στήριξης.

Το 87% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης λαμβάνει χώρα στη Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια. Η δραστηριότητα αυτή έχει τεράστια συνεισφορά στην προστασία του δασικού πλούτου, μέσω της πρόληψης πλήθους δασικών πυρκαγιών.

«Σήμερα που μιλάμε είναι η περίοδος προετοιμασίας της καλλιεργητικής περιόδου, της εισόδου των ρητινοκαλλιεργητών, όπως συνηθίζεται να λέμε, στο δάσος. Με κλειστά, όμως, τα καταστήματα για προμήθεια των απαραίτητων εργαλείων (πρόκες-καρφιά, συρραπτικά, σακούλες, μεταλλικά δοχεία συλλογής κ.α.), η  καλλιεργητική περίοδος καθυστερεί.  Η ένταξη στα μέτρα στήριξης δίνει μια σημαντική ανάσα στους ρητινοκαλλιεργητές, αναμένοντας φυσικά,  και την ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που θα δώσει λύση στο παραπάνω πρόβλημα, όπως γίνεται  κάθε χρόνο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου», σημειώνει ο κ. Βουρδάνος και προσθέτει:

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ανταποκριθούν στην επέκταση των μέτρων στήριξης, όπως αναφέρουμε στην επιστολή, για το σύνολο των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα (παραγωγούς-πωλητές λαικών αγορών, αιγοπροβατοτρόφους, αλιεία κ.α.), που πλήττονται καθημερινά από τις επιπτώσεις της πανδημίας».