Ερώτηση Σαρακιώτη προς Βορίδη για την εξισωτική

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 13:27 Ερώτηση Σαρακιώτη προς Βορίδη για την εξισωτική

«Άρετε τα εμπόδια στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης»…

Με μία ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβασή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης και 38 συνυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να άρει τα εμπόδια από το πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του πρωτογενή τομέα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας και οι λοιποί συνυπογράφοντες συνάδελφοι του, θίγουν ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που αφορά εκατοντάδες δικαιούχους του προγράμματος εξισωτικής ενίσχυσης, οι οποίοι και δε λαμβάνουν σήμερα τις δικαιούμενες επιδοτήσεις. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι, οι εν λόγω δικαιούχοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας ύψους από 50 ευρώ έως και 150 ευρώ, οι οποίες και χαρακτηρίζονται από τον Ο.ΠΕ.Κ.Ε.ΠΕ ως άμεσες συντάξεις. Το γεγονός αυτό πέραν του ότι δεν συνιστά ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων της παραγωγής, δυσχεραίνει και τη δυνατότητα αποπληρωμής σειράς υποχρεώσεων τους.

Αναζητώντας τη λύση του ζητήματος, ο κ. Σαρακιώτης και οι υπόλοιποι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αν προτίθεται να αποσαφηνίσει τον χαρακτηρισμό των συντάξεων ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως άμεσες και να συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως άλλωστε συνέβαινε έως τώρα. Παράλληλα, τον καλεί να μεριμνήσει ώστε μετά την αιτούμενη αποσαφήνιση να μην απειληθούν από τυχόν αναδρομική επιστροφή ήδη ληφθεισών ενισχύσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Εμπόδια στην ένταξη στο πρόγραμμα της εξισωτικής ενίσχυσης για τους λαμβάνοντες ενίσχυση χαρακτηριζόμενη ως άμεση σύνταξη»

Με την αριθ. πρωτ. 4658/15-01-2020 (ΑΔΑ: ΩΑΝΙ46ΨΧΞΧ-ΘΥΧ) Εγκύκλιο του υπό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εποπτευόμενου Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), έχουσα θέμα: «Εγκύκλιος για την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής Μέτρου 13 “Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα’’» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «…δεν  κρίνονται  δικαιούχοι  πληρωμής  όσοι λαμβάνουν άμεση σύνταξη προς το πρόσωπο τους», ενώ παρακάτω και στο πλαίσιο των διευκρινιζομένων επισημαίνεται ότι: «Διευκρινίζεται ότι περιπτώσεις παραγωγών που λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος ή/και θανάτου ή/και αναπηρίας εμπίπτουν στην περίπτωση καταβολής άμεσης σύνταξης προς το πρόσωπο του δικαιούχου.  Τα  διάφορα  επιδόματα  π.χ.  επίδομα  ΕΑΑ,  Παραπληγικό  κλπ.,  αποτελούν συμπληρωματική δαπάνη από τον ΕΦΚΑ και δεν λογίζονται κύρια σύνταξη».

Η σε συνέχεια της σχετικής Υ.Α. ερμηνεία των ανωτέρω, στερεί το δικαίωμα της απόδοσης και κατ’ επέκτασιν της εισπράξεως εκ μέρους των δικαιούχων σημαντικών ποσών που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι λαμβάνουν ποσά ύψους 50, 100 ή 150 ευρώ. Αυτό γίνεται διότι από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ οι σχετικές συντάξεις θεωρούνται πλέον ως άμεσες συντάξεις αντί για έμμεσες. Έτσι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι αποκλείονται από τη λήψη της εξισωτικής ενίσχυσης, ενώ πιθανώς να υφίσταται και το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που ήδη έχουν λάβει.

Επειδή, είναι κρίσιμο όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και ιδίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και αποδεδειγμένα δυσπρόσιτες περιοχές να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Επειδή, είναι αδιανόητο, να μη λαμβάνουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας της λήψεως σύνταξης 50, 100 και 150 ευρώ, η οποία και προσκρούει σε ενδεχόμενο εσφαλμένο χαρακτηρισμό της.

Επειδή, έως σήμερα ουδέποτε υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να παρέμβει κατά τρόπο που να αποσαφηνιστεί πλήρως ο χαρακτηρισμός των συντάξεων ώστε να μην αντιμετωπίζονται εκ μέρους του χορηγούντος οργανισμού εσφαλμένα ως άμεσες οι σχετικές συντάξεις, ώστε να συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως άλλωστε συνέβαινε έως τώρα;
  2. Προτίθεται να μεριμνήσει αναλόγως και προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων ώστε έπειτα από την ως άνω αποσαφήνιση να μην απειληθούν στο μέλλον, από το ενδεχόμενο της αναδρομικής επιστροφής ήδη ληφθεισών ενισχύσεων;
Προσαρμοσμένη αναζήτηση