Ο Σαρακιώτης καλεί τον Χατζηδάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 14:53 Ο Σαρακιώτης καλεί τον Χατζηδάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον

«Απουσιάζει η κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Επαίσχυντες οι διατάξεις που περιλαμβάνουν πώληση δημόσιας περιουσίας…»

Οξεία κριτική από τον βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή «εν απουσία κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας», όπως τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «δεν αποτελεί μόνο ένα απτό δείγμα της εσφαλμένης κυβερνητικής αντίληψης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς και μια ευκαιρία εργαλειοποίησης της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιβληθούν νομοθετικά μέτρα πλήρως απορριπτέα στη συνείδηση των πολιτών».

Ο βουλευτής Φθιώτιδας υποστηρίζει ότι «τόσο η διαδικασία διαβούλευσης όσο και η συζήτηση στη Βουλή κρίνονται ανεπαρκείς και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά κυρίως όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό των άρθρων και την παρείσφρηση τροπολογιών την ύστατη στιγμή. Μεταξύ αυτών… ο διπλασιασμός των αμοιβών της Διοίκησης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.Υ.) και ο πενταπλασιασμός (!) των αμοιβών της Διοίκησης της Δ.Ε.Η.. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για όσους δουλεύουν στα ορυχεία λιγνίτη, στα καμίνια των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, τους εναερίτες και τους απλούς εργαζόμενους, που στηρίζουν εδώ και δεκαετίες τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών».

Επιπλέον για τον κ. Σαρακιώτη ο «εκσυγχρονισμός» είναι μόνο κατ’ όνομα, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντες τις διατάξεις που στόχο έχουν την πώληση δημόσιας περιουσίας, «χωρίς το παραμικρό μνημονιακό προκάλυμμα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα αναφέρει τον ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει μεγάλα τεχνικά έργα εθνικής σημασίας, όπως η διασύνδεση των νησιών με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, «αλλά αφήνεται βορά στις ορέξεις των ιδιωτών, χωρίς αυτό να ζητείται από κάποια ‘’Τρόικα’’».

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρεται επίσης και στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών, για τους οποίους σημειώνει ότι υπονομεύεται το έργο τους, «ενώ φιμώνονται οι τοπικές κοινωνίες και δημιουργείται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, το οποίο θα έχει στόχο να εξυπηρετεί τους ημέτερους χωρίς αντιδράσεις και… ενοχλήσεις».

«Προτού αλέκτωρ λαλήσει τρις», συνεχίζει ο κ. Σαρακιώτης «ξεχάστηκαν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις περί «πράσινου Πρωθυπουργού» και παραγκωνίστηκε έως και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο. Παρά τις διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Φθιώτιδα, από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το αφτί των κυβερνώντων δεν ιδρώνει…»

Και ο βουλευτής Φθιώτιδας καταλήγει: «Κάθε εμπόδιο στην αυθαιρεσία, κάθε φραγή σε όσα μας έφτασαν στην κρίση καταρρίπτεται, καθώς η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα αποτελέσει παρελθόν και ο έλεγχος θα δώσει τη θέση του στην ασυδοσία. Έτσι εξηγείται και η αποδόμηση ενός μεγάλου έργου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το οποίο έχει αναγνωριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αυτό των δασικών χαρτών. Πλέον για την υλοποίηση μιας επένδυσης δε θα χρειάζεται να ξέρουμε που είναι το δάσος και αν εν τέλει υπάρχει δάσος, θα αρκεί ένα νεύμα από το υπουργικό γραφείο στην Αθήνα.

Προσωπικά καλώ τον κ. Χατζηδάκη, έστω αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο και τουλάχιστον να το θέσει υπόψιν της κοινωνίας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, στους πολίτες λογοδοτούμε και για το κοινό καλό οφείλουμε να νομοθετούμε.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση