Αυστηροί περιορισμοί στο πλατανόδασος Μεξιατών λόγω του μεταχρωματικού έλκους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 19:54 Αυστηροί περιορισμοί στο πλατανόδασος Μεξιατών λόγω του μεταχρωματικού έλκους

Προσπάθεια να μην εξαπλωθεί η ασθένεια κατά μήκος του Σπερχειού…

Νέα Δασική Αστυνομική Διάταξη για τον περιορισμό και την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που έχει προσβάλει στον ποταμό Σπερχειό δέντρα από το πλατανόδασος της Τ.Κ Μεξιατών της Δ.Ε Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, εξέδωσε το Δασαρχείο Λαμίας που έχει την ευθύνη της περιοχής.

Για το λόγο αυτό απαγορεύονται τα παρακάτω:

Α). ΕΣΤΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ακτίνας εκατό (100) μέτρων γύρω από την εστία προσβολής.

Εντός της ζώνης αυτής, σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, σε γεωργικά καλλιεργούμενες ή χέρσες εκτάσεις και σε παρόχθιες λωρίδες αυτοφυών ενώσεων πλατάνου ή μεμονωμένα άτομα πλατάνου που απαντιόνται σε ευρύτερες γεωργικές περιοχές, απαγορεύεται κάθε υλοτομία ή αποκλάδωση ατόμων πλατάνου, εκτέλεση διαφόρων εργασιών με σκαπτικά μηχανήματα (διανοίξεις – καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες, όργωμα χωραφιών, καθαρισμός βλάστησης κ.λ.π), καθώς και κάθε είδους επέμβαση σε άτομα πλατάνου (π.χ τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, δέσιμο ζώων, κατασκευή κιγκλιδωμάτων κ.λ.π), που προκαλούν τραυματισμό δέντρων πλατάνου, χωρίς την άδεια , την εποπτεία και έγκριση του Δασαρχείου Λαμίας.

Β). ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ γύρω από την εστιακή ζώνη, ακτίνας ενός (1) χιλιομέτρου.

Εντός της ζώνης αυτής θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Απαγορεύεται η διακίνηση φυτών πλατάνου που προορίζεται για φύτευση, και η διακίνηση ξυλείας πλατάνου, συμπεριλαμβανομένης της ξυλείας που δεν έχει διατηρήσει τη φυσική της κυλινδρική επιφάνεια, εκτός εκείνων που πληρούν τις ειδικές απαιτήσεις του Π.Δ. 365/2001 (Α΄307) και των σπόρων προς σπορά, από την περιοχή που έχει διαπιστωθεί η παρουσία του εν λόγω επιβλαβούς οργανισμού, (εστιακή) ζώνη και τη ζώνη ασφαλείας, σε άλλες περιοχές εκτός των ζωνών αυτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση που υπογράφει η Αναπληρώτρια Δασάρχης Ζωή Γεωργούση, έχει ισχύ μέχρι την έκδοση απόφασης της άρσης της ή τροποποίησής της, από τη δασική υπηρεσία.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση