Ετοιμαστείτε για βουτιές - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 08:43 Ετοιμαστείτε για βουτιές - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σήμερα Πέμπτη θα έχουμε βροχούλα, όμως μετά το καλοκαιράκι έρχεται για να περιορίσει τον κορωνοϊό και να μας προσκαλέσει για βουτιές στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα την Πέμπτη θα είναι η τελευταία ανοιξιάτικη βροχή που θα δούμε, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως το μεθεπόμενο ΠΣΚ (15-17 του μηνός) το καλοκαιράκι θα μας χτυπήσει την πόρτα και τα πρώτα μπάνια θα είναι γεγονός ("ταβάνι" οι 33 βαθμοί στη Φθιώτιδα με τα σημερινά δεδομένα, κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα δούμε και 35άρια). Οι δε μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μοντέλων, για το πρώτο μισό του Ιουνίου, μας προϊδεάζουν για υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ίσως βέβαια αυτό αποδειχθεί σωτήριο στην παρούσα φάση, ώστε να "εξαλειφθεί" ο κορωνοϊός (τουλάχιστο για τη θερινή περίοδο).

Γενική πρόγνωση

Σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης έως και την Κυριακή. Βροχές θα σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Τετάρτης, οι οποίες την Πέμπτη θα επεκταθούν βαθμιαία από βορρά προς νότο και στην υπόλοιπη χώρα.  

Την Πέμπτη προβλέπονται τοπικές βροχές στην κεντρική και νότια χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 5-6 και τοπικά στο κεντρικό Αιγαίο 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (16-17 του μηνός) θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, θα δούμε κατά τόπους θερμοκρασίες κοντά στους 35 βαθμούς.

Αξιοσημείωτο είναι οτι η πρώιμη αυτή  ζέστη που περιμένουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έντονη για την εποχή, ωστόσο θα "μετριαστεί" στα επίπεδα των 33-35 βαθμών, λόγω της παρουσίας αραιής συννεφιάς προερχόμενης από την Αφρική. Μιας ίδιας έντασης θερμή εισβολή αν συνέβαινε με ηλιοφάνεια θα έφερνε καύσωνα!

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε, οτι σύμφωνα με τα τελευταία κλιματικά προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων τα οποία διατίθεται στα πλαίσια του προγράμματος EFFIS μέσω των υπηρεσιών Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρούμε στα συνημμένα γραφήματα οτι στο πρώτο μισό του Ιουνίου προβλέπονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις Μεσογειακές χώρες, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας με έμφαση στα δυτικά και βόρεια τμήματα. Πιο δροσερός θα είναι ο καιρός στην ανατολική και νότια χώρα Ελλάδα λόγω των μελτεμιών.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Βροχές θα σημειωθούν στο νομό τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ από την Παρασκευή και μέχρι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (16-17 του μηνός) προβλέπεται ανομβρία και σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Από την Δευτέρα 11 του μηνός, η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στους 30 βαθμούς και μάλιστα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα σημειώσει νέα άνοδο (ενδεικτική μέγιστη το μεθεπόμενο ΠΣΚ οι 33 βαθμοί).

Πιο αναλυτικά

Την Τετάρτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-29 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά τις πρωινές ώρες. Προς το μεσημέρι οι βροχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 12-22 βαθμούς.

Την Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια με ΒΔ ανέμους 3-4 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12-24 βαθμούς.

Το Σάββατο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ ασθενείς και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 26 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ ασθενείς και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στους τρεις χάρτες που ακολουθούν ο πρώτος δείχνει την εκτιμώμενη μέγιστη θερμοκρασία στις 15 του μηνός, ενώ οι επόμενοι δύο αφορούν στη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση για το πρώτο μισό του Ιουνίου στους οποίους βλέπουμε τη θερμοκρασιακή απόκλιση σε σχέση με το μέσο όρο (τα κόκκινα χρώματα σημαίνουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση