Τι σχέση έχει ο viral Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού με το Υπουργείο ΠροΠο;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 08:42 Τι σχέση έχει ο viral Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού με το Υπουργείο ΠροΠο;

Τι απάντησε ο υφυπουργός στην ερώτηση Σαρακιώτη και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις «καρατομήσεις» Αρχιφύλακα και Διευθυντή στις Φυλακές Δομοκού…

Μια ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη και άλλων 10 συναδέλφων του στο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Αναιτιολόγητες καρατομήσεις του Αρχιφύλακα και του Διευθυντή  του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού», στάθηκε αφορμή να ξαναθυμηθούμε τις viral δηλώσεις πριν από 14 χρόνια του τότε Αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού Θωμά Μάτσιου!

Την αναφορά στις θρυλικές δηλώσεις του άλλοτε παράγοντα της βορειοελλαδίτικης ομάδας, έκανε ο ίδιος ο βουλευτής όταν έλαβε την απάντηση του υφυπουργού προστασίας του Πολίτη Ελευθέριου Οικονόμου για το θέμα.

Ειδικότερα ο κ. Σαρακιώτης σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού σημείωσε: «Μετά τις αιφνιδιαστικές και εν μέσω της πανδημίας, καρατομήσεις του Αρχιφύλακα και του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας του να μου γνωστοποιηθούν τα  αντικειμενικά αίτια της απόφασης αυτής, της Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κας Νικολάου. Και ενώ περίμενα μια τεκμηριωμένη και πειστική αιτιολόγηση που θα δικαιολογούσε τις ως άνω αλλαγές χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, προ ημερών έλαβα μια απάντηση η οποία όχι μόνο δε βγάζει κανένα νόημα αλλά προσβάλλει και τη νοημοσύνη όσων επιχειρήσουν να τη διαβάσουν. Μήπως στο αρμόδιο γραφείο έχουν προσλάβει τον Αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού;»

Διαβάστε όμως παρακάτω τι απάντησε ο κ. Οικονόμου στην ερώτηση των 11 βουλευτών για το θέμα των «καρατομήσεων»:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η διαλαμβανόμενη στην εν θέματι ερώτηση απόφαση ερείδεται πρωτίστως στην αρχή της αναλογικότητας, πάντα υπό τις δύο βασικές της προϋποθέσεις, ήτοι την αναγκαιότητα και την καταλληλότητα των, κατά περίπτωση, λαμβανομένων διοικητικών μέτρων, με πρωταρχικό σκοπό, εν προκειμένω, την απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία για την επιλογή και την αναπλήρωση των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων, η έννοια της αναπλήρωσης του διοικητικού οργάνου, λόγω της κένωσης της θέσης με οποιονδήποτε τρόπο, αποτελεί ειδικότερη έκφανση της μεταβίβασης αρμοδιότητας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ως άνω αρχή της συνέχειας της ύπαρξης και λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας».

«Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο…», προσθέτουμε εμείς για να θυμηθούμε και τις δηλώσεις του άλλοτε παράγοντα του Εδεσσαϊκού:

Για την ιστορία παραθέτουμε και το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Αναιτιολόγητες καρατομήσεις του Αρχιφύλακα και του Διευθυντή  του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού»

Ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, το οποίο το προηγούμενο διάστημα διακρίθηκε για την κοινωνικά επωφελή λειτουργία του είναι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Κατά τεκμήριο πίσω από τα άξια λόγου και αναφοράς αποτελέσματα ενυπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων συνιστά ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της επιτυχούς λειτουργίας. Η προσφορά όμως αυτή, ουδόλως φαίνεται να αξιολογήθηκε θετικά από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία με την αριθ. πρωτ.: 3878/24-03-2020 Απόφαση της προέβη σε απαλλαγές καθηκόντων υπαλλήλων του εν λόγω Καταστήματος Κράτησης και συγκεκριμένα του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα, χωρίς στοιχειωδώς επαρκή αντικειμενική αιτιολόγηση.

Σε επίρρωση αυτού, το μόνο που αναφέρεται –πέραν από τις κείμενες διατάξεις και άλλες αποφάσεις– στο στοιχείο 7 της ως άνω αναφερθείσης Αποφάσεως, είναι ότι υπήρχε κατεπείγουσα ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού και της ασφάλειας των εργαζομένων και του προσωπικού αυτού. Αυτό δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς, καθότι δεν καθορίζεται επαρκώς τόσο ο κατεπείγων χαρακτήρας, η ως άνω αναφερόμενη αναγκαιότητα αλλά και το πως προέκυψε – άραγε δεν ήταν κατά τη γνώμη της υπογράφουσας εύρυθμη η έως τώρα λειτουργία του ανωτέρω καταστήματος; – αλλά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της έως τώρα προσφοράς των υπαλλήλων.

Κρίνεται δε σκόπιμο να αναφερθεί ότι, στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού επιτελούνταν μέχρι πρόσφατα δράσεις που εκφεύγουν του συμβατικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω σωφρονιστικών καταστημάτων. Σημειωτέων ότι στο ως άνω Κατάστημα Κράτησης επαναλειτούργησε με επιτυχία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, η λειτουργία του οποίου είχε παύσει το 2014, δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα, διαμορφώθηκε χώρος παιδικού επισκεπτηρίου, λειτούργησε σχολή ψυκτικών μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ όπως και σχολείο ξυλογλυπτικής. Δράσεις οι οποίες υπηρετούν κατά το βέλτιστο τρόπο την ευρωπαϊκή εστίαση πάνω στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά μέσω της εκπαίδευσης ενηλίκων, με καταγεγραμμένο και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα στελέχη του Καταστήματος, όπως προφανώς και εκείνα που κατείχαν θέσεις ευθύνης, επ’ ουδενί περιορίστηκαν στα καθήκοντα της φύλαξης και μόνο.

 Επειδή, η απόφαση απαλλαγής καθηκόντων Κράτησης του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού δεν περιλαμβάνει τη στοιχειωδώς επαρκή αντικειμενική αιτιολόγηση και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Επειδή, ο καταγεγραμμένος κοινωνικός αντίκτυπος των επιμέρους εκτελούμενων δράσεων συνιστά ένδειξη της έως τώρα πολυδιάστατης προσφοράς της εν λόγω δομής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια τα αντικειμενικά αίτια της απόφασης απαλλαγής καθηκόντων του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού; 

Οι  Ερωτώντες  Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γεώργιος

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com