Έρχεται Αφρικανική σκόνη και μίνι καύσωνας...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 18:03 Έρχεται Αφρικανική σκόνη και μίνι καύσωνας...

Ετοιμαστείτε για 40άρια το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αρκετή σκόνη από την Αφρική τις επόμενες ημέρες....

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για την επικείμενη θερμή εισβολή, είμαστε "τυχεροί" που η ζέστη αυτή θα συνδυαστεί με αραιή συννεφιά και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης και το κοντέρ θα σταματήσει στους 37-38 στη Φθιώτιδα το ερχόμενο ΠΣΚ (τοπικά στη Βοιωτία θα δούμε και 40άρια!).

Σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα αν μια τέτοια θερμή εισβολή συνδυαζόταν με ηλιοφάνεια, θα μιλούσαμε για 40+ σε αρκετές περιοχές. Πάντως, τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία (οι χάρτες που είχαμε παραθέσει στο προηγούμενο άρθρο) επιμένουν για ένα "καυτό" πρώτο μισό του Ιουνίου (δείτε εδώ).

Γενική πρόγνωση
Ανομβρία, αραιή συννεφιά κατά περιόδους, μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα χαρακτηριστικά που θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Η ζέστη θα κορυφωθεί το προσεχές Παρασκευο-Σαββατοκύριακο (15-17 του μηνός) με την θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς. Κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, λόγω της επικράτησης ΝΔ ανέμων (λίβας) και εφόσον υπάρξουν σχετικά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, η θερμοκρασία θα φτάσει πρόσκαιρα ακόμη και τους 40 βαθμούς. Όπως βλέπουμε και στον σχετικό χάρτη, η Βοιωτία είναι πολύ πιθανό να καταγράψει τα πρώτα 40άρια για φέτος.

Tην Πέμπτη και την Παρασκευή οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.

Όσον αφορά την συνέχεια, φαίνεται πως στο διάστημα 19-23 Μαϊου η πρώιμη αυτή ζέστη θα τερματιστεί απότομα, με βροχές και καταιγίδες που θα φέρουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (πάνω από 10 βαθμούς).

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους προβλέπονται στο νομό μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 17 του μηνός, με ασθενείς ανέμους μεταβλητών διευθύνσεων.

Η θερμοκρασία από αύριο Δευτέρα θα είναι σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς, με την μέγιστη να κυμαίνεται γενικά στους 33-35 βαθμούς. Οι μεγαλύτερες τιμές θα παρατηρούνται όταν οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις (λίβας) και θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η ζέστη θα κορυφωθεί το προσεχές Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, όποτε και αναμένεται με τα σημερινά πάντοτε δεδομένα, η θερμοκρασία να αγγίξει τους 37-38 βαθμούς.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί τις μέγιστες θερμοκρασίες το Σάββατο (κατά τόπους 40άρια στη Βοιωτία λόγω ΝΔ λίβα).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση