Φθιώτιδα: «Απουσίες» στην επίσημη πρώτη των μαθητών της Γ’ Λυκείου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 13:49 Φθιώτιδα: «Απουσίες» στην επίσημη πρώτη των μαθητών της Γ’ Λυκείου

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η επίσημη «πρώτη» στην επαναλειτουργία των σχολικών τάξεων της Γ’ Λυκείου στη Φθιώτιδα, παρά τη μειωμένη προσέλευση μαθητών, ενώ ελάχιστες ήταν οι απουσίες εκπαιδευτικών.

Όσοι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου και των σχολείων τους, προσήρθαν κανονικά στην ώρα τους το πρωί, παίρνοντας οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο που θα κινούνται και κυρίως θα κάθονται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.

Από την επανεκκίνηση των σχολείων στη Φθιώτιδα μετά από δύο ακριβώς μήνες, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός μαθητών που δεν παρουσιάστηκε στη τάξη του. Ωστόσο στα περισσότερα σχολεία ήταν ακόμη και κάτω από τους μισούς από το 50% που σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα λειτουργήσουν οι τάξεις (στα περισσότερα σχολεία οι τάξεις χωρίστηκαν στη μέση αφού είχαν πάνω από 15 παιδιά).

Ανεπίσημα η συμμετοχή κυμάνθηκε μεταξύ 10 με 20% (από το συνολικό αριθμό σε όλα τα λύκεια), τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία στη Βοιωτία έλεγαν 70% (441 από τα 633 παιδιά) και στη Φωκίδα και Ευρυτανία 90% (161 από τα 179 παιδιά και 75 από τα 83, αντίστοιχα).

Στους απόντες για τη Φθιώτιδα, υπολογίζονται και τα παιδιά που έχουν καταθέσει δήλωση ότι υπάρχει στο σπίτι τους άνθρωπος μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρεωτική παρουσία. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι ο μήνας Μάιος παραδοσιακά ήταν μήνας απουσιών για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που κρατάνε τις απουσίες για την καλύτερη τους προετοιμασία ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων.

Από την επίσημη «πρώτη» της Γ’ Λυκείου προβλήματα με απουσίες καθηγητών δεν παρουσιάστηκαν με τις πληροφορίες να θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και όσων εκπαιδευτικών δικαιούνται της ειδικής άδειας να μην κάνουν χρήση. Ωστόσο τις επόμενες ημέρες η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει αντίστροφα, με τη λειτουργία των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων. Θυμίζουμε επίσης την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, που κάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση όπου υπάρχει και η πρόταση της απεργίας - αποχής «αν υπάρξει πίεση για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων ή επιβαλλόμενες άνωθεν εξ αποστάσεως διδασκαλίες».

Το LamiaReport επικοινώνησε με την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Μπενιάτα προκειμένου να έχουμε την επίσημη εικόνα της πρώτης ημέρας επαναλειτουργίας των σχολείων και τις δυσκολίες που προέκυψαν σε αυτήν.

«Είμαι ευχαριστημένη από την συνολική εικόνα και το γεγονός ότι τα σχολεία μας είναι και πάλι ανοιχτά με ασφάλεια. Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν απουσίες για την Γ’ Λυκείου, είναι σημαντικό όμως ότι λειτούργησαν με όλους τους κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Δε θα ήταν υπερβολή να δήλωνα ότι ο ασφαλέστερος χώρος αυτή τη στιγμή είναι τα σχολεία. Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι υπέρ το δέον», τονίζει η Περιφερειακή Διευθύντρια και προσθέτει ότι τηρείται κατά γράμμα το πλαίσιο του νόμου και γονείς και μαθητές μπορεί να είναι ήσυχοι για την ασφάλειά τους. Τους ίδιους κανόνες συμβουλεύει και προτρέπει μάλιστα τους μαθητές να τηρούν και μακριά από το σχολείο και να αποφεύγουν μέρη όπου έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα να συνωστίζονται νέοι άνθρωποι.

Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες και οι τάξεις των Γυμνασίων και Α΄ - Β΄ Λυκείου.

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση