Απ. Καραναστάσης: Η Έκθεση συνεχίζει να τους εκθέτει...

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 08:04 Απ. Καραναστάσης: Η Έκθεση συνεχίζει να τους εκθέτει...

Παρέμβαση του πρώην βουλευτή του Σύριζα Αποστόλη Καραναστάση ο οποίος τονίζει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι ΔΕΝ πιστεύει την παραχώρηση του φορέα αλλά και της έκτασης της Π.Ε.Λ. στην τοπική κοινωνία».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Απ. Καραναστάση:

Με τον Νόμο 4605/2019 (ΦΕΚ 52Α’/1-4-2019), πριν πάνω από ΕΝΑ (1) χρόνο πριν, έγινε ρύθμιση για δυο θέματα που επί σειράν ετών απασχολούσαν την περιοχή της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

  1. Στο ΜΕΡΟΣ Α’,ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄, άρθρο 11(ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ) θεσμοθετήθηκαν ρυθμίσεις για την ίδρυση και ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην πολύπαθη περιοχή Οινοφύτων.
  2. Στο ΜΕΡΟΣ Ε΄,άρθρα 58 έως και 67 (ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΜΙΑΣ) συστήθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Φορέας Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και το διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.». Στις διεθνείς συναλλαγές η επωνυμία θα αποδίδεται ως «LAMIA CENTER S.A.».

Μετά από την βαθμιαία υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, αλλά και εξαγγελίες χρόνων (από το μακρινό 2001) για τον αναπτυξιακό ρόλο της ΠΕΛ, ήταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, δια στόματος του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας (Ιούλιος2017), ανακοίνωσε την παραχώρηση της Έκθεσης στους τοπικούς φορείς, κάνοντας πράξη το πάγιο αίτημά τους (θυμίζω ότι ο τότε Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης, τον Φεβρουάριο του 2017, είχε ανακοινώσει - εκ του ασφαλούς, φυσικά - την πρόθεση της Περιφέρειας Στερεάς να αναλάβει εκείνη την διοίκηση, λειτουργία και τα χρέη της ΠΕΛ!). Είκοσι μήνες αργότερα, είχαμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προανέφερα.

Ένα χρόνο μετά, πλησιάζουμε ήδη στα μέσα Μαΐου, του μήνα διεξαγωγής της Έκθεσης, και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την οριστική παραχώρηση στους τοπικούς φορείς, υλοποιώντας τον νόμο.  Και αν για το τελευταίο δίμηνο υπάρχει η δικαιολογία της έκτακτης κατάστασης, λόγω του κορωνοϊού, για το προηγούμενο διάστημα υπάρχει απλά αδράνεια. Η ΑΓΩΝΙΑ στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται από την προσπάθεια των τοπικών βουλευτών της ΝΔ να πάρουν αποστάσεις από τις ευθύνες τους, υποβάλλοντας ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς για το τι προτίθενται να κάνουν. Μη έχοντας πρόταση για την ΠΕΛ, θέτουν ανύπαρκτα διαδικαστικά ζητήματα - ιδιοκτησιακό, ανεπαρκές μετοχικό κεφάλαιο (πως προκύπτει η εκτίμηση και γιατί, εν τέλει δεν κάνουν αύξηση;) κλπ. Όμως ο Νόμος που ψηφίσαμε απαντά σε όλα. Η αλήθεια λοιπόν είναι μία : η ΕΚΘΕΣΗ συνεχίζει να ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΙ….

Χρειάζεται να γίνουν δύο (2) απλά βήματα :

  1. Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών (μην ξεχνάμε : υπουργός είναι ο κ. Σταικούρας) και Ανάπτυξης να συγκροτήσουν την επταμελή επιτροπή για την καταγραφή – απογραφή πάσης φύσεως απαιτήσεων, υποχρεώσεων, έργων και εγκαταστάσεων  της ΠΕΛ και να υποβάλλει το πόρισμα στα συναρμόδια υπουργεία.
  2. Να ακολουθήσει, με την υποβολή του πορίσματος εντός 2μήνου, η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος.

Όποιος, λοιπόν, βάζει σήμερα διαδικαστικά θέματα το κάνει εκ του πονηρού. Θυμίζω ότι, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, εδώ και ένα χρόνο, όσοι από αυτούς δεν πανηγύριζαν, τουλάχιστον δήλωναν ευχαριστημένοι. Θα ήταν, συνεπώς, χρήσιμο – και δεν είναι κακό - αν κάποιοι ολιγώρησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Άλλωστε τόσοι και τόσοι στο παρελθόν εξήγγειλαν, διακήρυξαν και υποσχέθηκαν (ενδεικτικά: 2001 Ν. Χριστοδουλάκης, 2004 Δ. Σιούφας, 2005 Ι. Παπαθανασίου με την μελέτη του ΙΟΒΕ, 2008 Ν. Λέγκας με την HELEXPO κλπ) χωρίς να τηρήσουν τα υπεσχημένα.

Πέραν όμως όσων απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες προτάσεις για όσα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια :

  1. Υπάρχει ανάγκη για άμεση εκπόνηση ενός οριστικού master –plan με χρηματοδότηση για την ανάδειξη του χώρου, αρχικής ιδιοκτησίας 167,5 στρεμ. και περιτοιχιζόμενης 118 στρεμμάτων (περίπου όσο ο χώρος της Έκθεσης Θεσσαλονίκης). Έχουν προταθεί – αποσπασματικά - πολλές προτάσεις διαχρονικά και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.
  2. Είναι βέβαιο ότι η γενική εικόνα της ΠΕΛ είναι κακή. Η όποια απόφαση για την αξιοποίηση της θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκαταστάσεων της Π.Ε.Λ. εκ μέρους του ΤΕΕ (Τμ. Ανατολικής Στερεάς).  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να σχεδιαστεί η ανάπτυξη του συνόλου της έκτασης σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, μέσα από μια ολοκληρωμένη,από αρχιτεκτονική άποψη,παρέμβαση και με την πρόβλεψη κατασκευήςουδέτερης ενεργειακά εγκατάστασης, χωρίς την δέσμευση διατήρησης των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων (πιθανά η νοτιότερη εγκατάσταση με κατάλληλη επέμβαση να μπορούσε να αξιοποιηθεί, ως κλειστού χώρου αθλητικές δραστηριότητες) .
  3. Έως ότου αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες  παραχώρησης στους φορείς (Δήμο Λαμιέων, Περιφέρεια Στερεάς και Επιμελητήριο Φθιώτιδας), ας δοθεί η δυνατότητα, ο χώρος της Έκθεσης να είναι επισκέψιμος.

Αναγνωρίζω ότι ελάχιστοι πίστευαν πως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να παραδώσει ένα τέτοιας αξίας περιουσιακό στοιχείο της στο Λαό της Φθιώτιδας. Το κάναμε – το έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τώρα λοιπόν δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας - ανεξάρτητα αν, στην τροποποίηση των σκοπών αλλά και την σύνθεση του Δ.Σ. που νομοθέτησε το φθινόπωρο του 2014, απέδειξε ότι ΔΕΝ πιστεύει την παραχώρηση του φορέα αλλά και της έκτασης της Π.Ε.Λ. στην τοπική κοινωνία.

Απόστολος Καραναστάσης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση