Το disaster story της ΛΑΡΚΟ: Πώς έφτασε στο σημείο μηδέν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Μαΐου 2020 09:15 Το disaster story της ΛΑΡΚΟ: Πώς έφτασε στο σημείο μηδέν

Του Χάρη Φλουδόπουλου.

Το εξώδικο που απέστειλε ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ προς τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που πραγματοποιούν κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της πολύπαθης προβληματικής, υπό κρατικό έλεγχο, βιομηχανίας. Σε αυτό το εξώδικο ο ειδικός διαχειριστής προειδοποίησε για τον κίνδυνο της άμεσης αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου στις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες θέλουν το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα καθώς τα αποθέματα πρώτης ύλης εξαντλούνται και κατά συνέπεια είναι ορατό το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του εργοστασίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αμετάκλητες συνέπειες σε ό,τι αφορά την τελευταία ευκαιρία που δόθηκε στην πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία, μέσω του σχεδίου υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Άλλωστε το σχέδιο προβλέπει ότι μέσα σε ρητό χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τμηματική πώληση της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας.

Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει επόμενη ημέρα στην επιχείρηση που επί πολλά χρόνια με τη ζημιογόνο λειτουργία της φορτώνει υπέρογκες ζημιές και χρέη Δημόσιο και προμηθευτές.

Αν και το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σημερινό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βρίσκεται στο "μη παρέκει”. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο ειδικός διαχειριστής όχι μόνο στο εξώδικο αλλά και στην επιστολή που έστειλε προς τους εργαζόμενους με αφορμή την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο άμεσης και αιφνίδιας απώλειας του συνόλου των θέσεων εργασίας της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι έργο του ειδικού διαχειριστή είναι μέσα σε ρητό χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου σε διάστημα λίγων μηνών η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία να διατεθεί προς πώληση. Σε διαφορετική περίπτωση η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε αμετάκλητο λουκέτο.

Πηγή: capital.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση