Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΑ για τα εισοδήματα από τα προνοιακά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Μαΐου 2020 13:45 Νέες διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΑ για τα εισοδήματα από τα προνοιακά

Παράταση του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας μέχρι τέλη Ιουνίου…

Χρήσιμες υπενθυμίσεις από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενόψει των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2019.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σύμφωνα προς την πάγια θέση της φορολογικής διοίκησης (άρθρο 81 ν.4611/2019, Ε2105/2019 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ):

• Δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος

• Δεν φορολογούνται

• Δεν υπόκεινται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν.4172/2013

• Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων (καθόσον χορηγούνται για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών)

Οι δικαιούχοι των συγκεκριμένων παροχών, ως εκ τούτων, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ των εισπραχθέντων κατά το έτος 2019 χρηματικών ποσών σε κάποιον ή κάποιους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019 (Ε1). Ομοίως, δεν υφίσταται υποχρέωση προσυμπλήρωσης κάποιου ή κάποιων κωδικών με τα εν λόγω ποσά.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση περί των καταβληθέντων ποσών για κάθε νόμιμη χρήση, μπορούν να απευθύνονται για την εξυπηρέτησή τους στο πλησιέστερο Κέντρο Κοινότητας του τόπου διαμονής τους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία (άρθρο 81 ν.4611/2019) :

ΔΕΝ υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά,

ΔΕΝ κατάσχονται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων,

ΔΕΝ συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς ΕΦΟΡΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,

ΔΕΝ υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράταση

Λόγω της πανδημίας από τον ΟΠΕΚΑ ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται η διάρκεια των προγραμμάτων  του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2019 έως και την  30η Ιουνίου  2020.

Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, βιβλιοπωλεία), που έχουν πληγεί από την αναστολή λειτουργίας τους λόγω του κορωνοϊού, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους πολίτες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης, να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες παροχές του Οργανισμού και να επωφεληθούν από τα τρέχοντα κοινωνικά προγράμματα του ΛΕΑ/ΟΠΕΚΑ (Κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομικού προγράμματος, πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων).

Σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα νέα στοιχεία και οι πληροφορίες για την έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρηματιών και των δικαιούχων στα νέα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους  2020- 2021.