Ερώτηση Σαρακιώτη για τη δακοκτονία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 11:15 Ερώτηση Σαρακιώτη για τη δακοκτονία

«Ενεργείστε εγκαίρως για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από το δάκο»…

Ερώτηση στη Βουλή, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την αποφυγή πιθανών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, έτους 2020», κατέθεσαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και τριάντα τέσσερις (34) Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης, η συγκεκριμένη ερώτηση έρχεται μετά από προηγούμενη που είχε καταθέσει σχετικά με τις προκλητικές και υπέρογκες αυξήσεις κατά 58% στην τιμολόγηση της ασφαλιζόμενης αξίας της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Μετά τη νέα τους ερώτηση οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «θίγουν την ούτως ή άλλως, δυσμενή θέση των ελαιοπαραγωγών και τη δραματική μείωση του εισοδήματος τους, εξαιτίας κυρίως των τραγικά χαμηλών τιμών στην ελιά και το ελαιόλαδο. Το γεγονός αυτό συνδυάστηκε με τις αρχικές αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να υπάρχουν πλέον περιθώρια αντοχών απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο πλήγμα».

Για αυτό το λόγο, ο κ. Σαρακιώτης και οι λοιποί υπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν ότι είναι επιβεβλημένο να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να διεξαχθεί ομαλά, χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατία που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την επιτυχή έκβαση του και ως εκ τούτου για την ποσότητα και την ποιότητα του φετινού ελαιοκάρπου.

Τέλος, επισημαίνουν ότι το 2019, όταν και η χώρα δεν υπόκειτο πλέον σε δημοσιονομικούς περιορισμούς, η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου είχε ξεκινήσει τέσσερις (4) μήνες νωρίτερα, ενώ είχε πραγματοποιηθεί άμεσα τόσο η κατανομή του απαραίτητου ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τις Περιφέρειες για την κάλυψη των σχετικών δαπανών, όσο η αύξηση και ο καταμερισμός του εποχικού προσωπικού καθώς και οι αναγκαίες τροποποιήσεις του έως τότε ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την έγκαιρη έναρξή του.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση