Ο Δήμος Λαμιέων στηρίζει την Πορεία Αλληλεγγύης για την προστασία της Οίτης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαΐου 2020 14:27 Ο Δήμος Λαμιέων στηρίζει την Πορεία Αλληλεγγύης για την προστασία της Οίτης

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου…

Ψήφισμα για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο "Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας", την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Οίτη και τη μεταφορά του Φορέα Διαχείρισης της Οίτη, εξέδωσε ομόφωνα το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων.

Με το ίδιο ψήφισμα ο Δήμο Λαμιέων ομόφωνα στηρίζει τη Πορεία Αλληλεγγύης που διοργανώνουν στην Οίτη φορείς και οργανώσεις τη Κυριακή 24 Μαίου 2020 με σύνθημα ''ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στην Οίτη,ΟΧΙ στην καταστροφή της Οίτης''

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε τις  αντιδράσειςόλων τωνΠεριβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας, τις αρνητικές τοποθετήσεις των συγκλήτων των Πανεπιστημίων Αιγαίου ,Θεσσαλίας, του ΓΕΩΤΕΕ κ.α. και προχώρησε στην ψήφιση του.

 Ο νέος νόμος

-Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις(άρθρο 24),ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς Συμβάσεις.

-Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

-Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως δε ,αιολικών πάρκων,που έχουν ήδηπροκαλέσειυποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομικήεπιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλισηυπερκερδών των επενδυτών.

-Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντοςμέσω της υπεραπλούστευσης των περιβαλλοντικώνδανειοδοτήσεων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών ( ΜΠΕ ) σε ιδιώτες και επιβάλλονταςασφυκτικέςπροθεσμίες για τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών.

-Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

 -Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενεςπεριοχέςκαταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί /περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και δραστηριότητες μέσα σε αυτές.

Δημιουργεί μια δύσκαμπτη  διαχείριση, υποβαθμίζοντας τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητες τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας την αυτοτέλεια τους.

Το ΔΣ τουΔήμου Λαμιέων

-εκφράζει την αντίθεση του στο νέο  αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

-Εκφράζει την αντίθεση του στην εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων, με 37 ανεμογεννήτριες ,ύψους 120 μέτρων, στην περιοχή της Οίτης, σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου " Natura 2000".

-Εκφράζει την αντίθεση του στην ουσιαστική υποβάθμιση και υπονόμευση του Φορέα  Εθνικού Δρυμού της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του ΜαλιακούΚόλπου, με έδρα το Δήμο Λαμιέων (Λουτρά Ύπατης).

Με το νέο νόμο συγχωνεύεται με τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα την Αμφίκλεια και λειτουργούν πλέον υπό το καθεστώς των εποπτευομένων από το κράτος ανεξάρτητων ΝΠΙΔ ,ως ενιαία  Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού ,Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στέρεας Ελλάδας, που αποτελεί Τμήμα ενός κεντρικού ΝΠΙΔ.

Πάρα το ότι ο Δήμος Λαμιέων είναι η πρωτεύουσα και ο ασύγκριτα μεγαλύτερος δήμος ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και φιλοξενεί όλες τις Υπηρεσίες, αλλά και η πόλη της Λαμίας είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς, εν τούτοις ως  έδρα της νέας Μονάδας ορίζεται η Αμφίκλεια, ενώ ο μέχρι τώρα Φορέας με έδρα το Δήμο Λαμιέων μετατρέπεται σε Παράρτημα .

Επιπρόσθετα η έδρα του Φορέα της Οίτης βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο περίπου της περιοχής ευθύνης της νέας  συγχωνευμένης Μονάδας αφού οι περιοχές που καλύπτει εκτείνονται ήδη από τον Τυμφρηστό (Βελούχι) μέχρι το Καλλίδρομο, ενώ η Αμφίκλεια βρίσκεται ανατολικότερα όλης της περιοχής και συνεπώς η μετακίνηση προς δυτικές περιοχές είναι σχεδόν απαγορευτική.

Η απομάκρυνση της έδρας από τη Λάμια βάζει σε κίνδυνο και τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης και ακυρώνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής  Ιστορίας και της ευρύτερης περιοχής.

Επισημαίνουμε την εύλογη ανησυχία μας ότι αυτή είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που σκοπό έχει να  διευκολύνει το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων στην Οίτη αφού ο Φορέας είχε αρνητική θέση.

Είναι καθήκον του ΔΣ η προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος και του φυσικού μας πλούτου.

Το ΔΣ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση της περιοχήςμας.

Θα προστατέψει με κάθε μέσο την Οίτη!

Τέλος το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων στηρίζει ομόφωνα την πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνουν στην Οίτη την Κυριακή 24 Μαΐου 2020,φορείς και οργανώσεις με σύνθημα :

<<ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ>>

Προσαρμοσμένη αναζήτηση