Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτσι θα γίνει απόψε η Ανάσταση - Στις εκκλησίες της Φθιώτιδας το Άγιο Φως

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 11:56 Έτσι θα γίνει απόψε η Ανάσταση - Στις εκκλησίες της Φθιώτιδας το Άγιο Φως

Το Άγιο Φως σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου θα είναι σε όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές Φθιώτιδας - Οι αγρυπνίες για την Ανάσταση και η Εγκύκλιος Αγάπης του Μητροπολίτη Συμεών για την απόδοση του Αγίου Πάσχα 2020.

Το φετινό Πάσχα ήταν πολύ διαφορετικό για τους πιστούς, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε έκαναν Ανάσταση, λόγω του κορωνοϊού.

Το Άγιο Φως έφτασε κανονικά στη χώρα μας το απόγευμα της 18ης Απριλίου, αλλά δεν διανεμήθηκε στην Επικράτεια. Απόψε, λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης θα βρίσκεται σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Φθιώτιδας, όπου θα τελεστούν αγρυπνίες και οι πιστοί θα μπορούν να λάβουν το Άγιο Φως.

Την άφιξη του Αγίου Φωτός στη Φθιώτιδα, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ανακοινώνεται ότι, με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, την Τρίτη 26 Μαΐου, θα αφιχθεί από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα το Άγιο Φως στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, το οποίο και θα διανεμηθεί  σε όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, καθώς τούτο δεν ήταν εφικτό να γίνει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λόγω των εκτάκτων μέτρων που ίσχυσαν κατά το φετινό Άγιο Πάσχα.

Οι πιστοί της Μητροπόλεως μας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το Άγιο Φως στην Απόδοση της εορτής του Πάσχα σε συνεννόηση με τους ιερείς των Ενοριών τους.»

Όπως γίνεται αντιληπτό, για λόγους προστασίας και τήρησης των κανόνων περί μη συνωστισμού, δε θα γίνει υποδοχή του Αγίου Φωτός παρουσία κόσμου. Ωστόσο όλοι οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το Άγιο Φως κατόπιν συνεννόησης με τους Ιερείς των Ενοριών τους.

Την παραπάνω χαρμόσυνη ανακοίνωση, συνοδεύει η 6η Εγκύκλιος «επί τη Αποδόσει του Αγίου Πάσχα 2020» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος Συμεών. Ένα μήνυμα αγάπης που περικλείει το νόημα της Αναστάσεως, δικαίων και αδίκων, ένα κάλεσμα στον μετακορωνοϊκό κόσμο να αποτινάξει το φόβο του θανάτου και να γεμίσει την καρδιά του με Ανάσταση.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ᾿ αριθ. 6

Επί τη Αποδόσει του Αγίου Πάσχα 2020

ΣΥΜΕΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Αγαπητοί μου αδελφοί εν Χριστώ

Χριστός Ανέστη!

          Η πιο όμορφη και ουσιαστική αγάπη στον κόσμο είναι η αγάπη για την ζωή. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι η δημιουργία όλου του ορατού και αοράτου κόσμου και πρωτίστως η ανθρώπινη ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας έχει προσφέρει η άπειρη και απέραντη αγάπη του Θεού.

          Η δημιουργία του ανθρώπου, και δη της πρώτης πλάσεως, των Πρωτοπλάστων προγόνων μας, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο δώρο Αυτού που μας αγάπησε πριν καν μας δημιουργήσει.

          Κι όμως ο Θεός της Αγάπης δεν περιορίστηκε σε αυτήν την πρώτη ευεργεσία.

          Ούτε η κακή και αυτοκαταστροφική χρήση του αυτεξουσίου και της ελευθερίας από τους Πρωτοπλάστους γονείς μας, μπόρεσε να μεταβάλλει την «προαιώνιον βουλήν» της αμεταμέλητης αγάπης του Θεού για μας.

          Ούτε και οι επιλογές και η στάση ζωής της μεταπτωτικής ανθρωπότητας επηρέασαν την αμετάκλητη απόφαση του Θεού να μας αγαπά απεριόριστα και απροϋπόθετα.

          Ούτε καν οι αποτυχίες μας και οι αναρίθμητες αμαρτίες μας, του χθες, του σήμερα, του τώρα, αυτής της στιγμής, του αύριο, του μέλλοντος μπορούν να σταθούν εμπόδιο στον Θεό μας να μας αγαπά χωρίς τέλος.

          Πολλά λοιπόν τα δώρα Του στην πορεία του σχεδίου της αγάπης Του για μας, στην πορεία δηλαδή της Θείας Οικονομίας. Κορύφωση αυτής της Θείας Αγάπης η Ανάσταση!!

          Η ανάπλαση μας δηλαδή, που είναι πολύ ανώτερη από την πρώτη μας πλάση μέσα στον Παράδεισο:

          «Η ανάστασις ανάπλασίς εστι της φύσεως, πλεονεκτούσα την της φύσεως εν τω παραδείσω διάπλασιν»[1] αποφαίνεται πολύ περιεκτικά ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής. 

          Και φυσικά το δώρο αυτό της Αναστάσεως, όπως και όλα τα δώρα του Θεού για μας, προσφέρεται σε όλη την ανθρώπινη φύση, προσφέρεται σε όλους μας ανεξαιρέτως.

Ανάσταση των πάντων. Ανάσταση όλων.

          Όλοι θα αναστηθούμε, αδελφοί. Πτωχοί και πλούσιοι. Δίκαιοι και αμαρτωλοί. Ένθεοι και άθεοι. Οι πάντες!! Και αυτοί ακόμη που υβρίζουν η λοιδορούν τον Θεό της αγάπης και της συγχώρεσης, και αυτοί θα αναστηθούν.

Ανάσταση κοινή για όλους!!

          Μας το βεβαιώνει αυτό η αποκεκαλυμμένη εμπειρία της Εκκλησίας:

«Πάντες αναστησόμεθα άφθαρτοι, αλλ᾽ ου πάντες εις δόξαν»[2]  μας διδάσκει ο Ιερός Χρυσόστομος. Όλοι λοιπόν θα αναστηθούμε, όχι όμως όλοι με τιμή και δόξα.

          Ποιοί θα αναστηθούν «μετά δόξης»;

          Περιεκτική απάντηση μας δίδει και πάλι ο Ιερός Χρυσόστομος:

          «Η μεν ανάστασις κοινή πάντων έσται, η δε μετά δόξης ανάστασις των ορθώς βεβιωκότων»[3]

  Αυτή είναι η πρόκληση και πρόσκληση της Αναστάσεως, αδελφοί!

          Το Χριστός Ανέστη μας προσκαλεί να απαντήσουμε Αληθώς Ανέστη.

          Μας προσκαλεί όμως αυτήν την απάντηση να την δώσουμε όχι σε θεωρητικό επίπεδο ούτε σε ένα πεδίο λογικών και δήθεν αντικειμενικών αποδείξεων η μιάς ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

          Η Ανάσταση είναι ζωή! Δεν είναι ιδεολόγημα!

          Καλούμεθα λοιπόν με την ζωή μας, με τον ορθό, τον ορθόδοξο τρόπο της ζωής μας, να προσεγγίζουμε την Ανάσταση, να την γευόμαστε, να την χαιρόμαστε, να την αποδεικνύουμε, να την φανερώνουμε ακόμη και στους πιο δύσπιστους, να την διδάσκουμε ακόμη και στους πιο αδόκιμους, να την μοιραζόμαστε ακόμη και με τους πιο απρόθυμους, και να γινόμαστε φωτεινές της λαμπάδες, για να φωτίζονται τα σκοτάδια της ταλαιπωρίας του κόσμου.

          Ο Αναστημένος Χριστός μας καλεί να επιλέξουμε ελεύθερα τον αναστάσιμο τρόπο ζωής.

          Στην νέα κανονικότητα, που ξημερώνει στον μετακορωναϊκό κόσμο, τα παιδιά της Αναστάσεως καλούμεθα με την ζωή μας να αποδιώξουμε από τις καρδιές των ανθρώπων και από τις καρδιές των κάθε είδους συστημάτων αυτού του κόσμου τον φόβο του θανάτου και να τις γεμίσουμε με Ανάσταση.

          Η Ανάσταση είναι η δική μας πρόταση. Η Ανάσταση είναι ο δικός μας δρόμος.

          Ευλογημένα μου παιδιά, Χριστός Ανέστη!

 

Ο Πνευματικός σας Πατέρας. Ο Επίσκοπος της καρδιάς σας.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ο Φθιώτιδος Συμεών

 


[1] Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού, Προς Θαλάσσιον, Περί αποριών, Ερώτησις ΝΔ´, PG 90, 532

[2] Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Εις Ρωμαίους ΣΤ´, PG 60, 425

[3] Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Εις ΜΗ´ Ψαλμόν, PG 55, 230