Απ. Καραναστάσης: «Οι Θερμοπύλες χάθηκαν - Αναζητείται η Αλαμάνα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 10:21 Απ. Καραναστάσης: «Οι Θερμοπύλες χάθηκαν - Αναζητείται η Αλαμάνα» (φώτο αρχείου)

Ο Αποστόλης Καραναστάσης για το ιστορικό τρίγωνο (Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος)

Οι Θερμοπύλες χάθηκαν - Αναζητείται η Αλαμάνα

Η πόλη μας, η Λαμία, έχει την τιμή και το προνόμιο να βρίσκεται δίπλα σε τρεις ιδιαίτερα σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες: τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα και τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα τρίγωνο που, δεν θα είναι υπερβολή να λεχθεί ότι, συμπυκνώνει 25 αιώνες της αρχαίας, της νεότερης και της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Με παρέμβασή μας, πριν ένα χρόνο περίπου, είχαμε αναδείξει την ιστορική συγκυρία των επικείμενων επετείων (2020 – 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, 2021 – 200 χρόνια από τη μάχη της Αλαμάνας και 2022 – 80 χρόνια από το σαμποτάζ στη γέφυρα του Γοργοποτάμου), είχαμε προτείνει προς την κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση συγκεκριμένες ενέργειες για την ανάπλαση - ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου και την τουριστική και άλλη αξιοποίηση των επετείων, είχαμε δε αποσπάσει την υπόσχεση – δέσμευση του τότε Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και στη συνέχεια του ίδιου του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Είμαστε ήδη στο 2020 και από όσα έπρεπε να γίνουν για την πρώτη από τις παραπάνω επετείους, αυτή της μάχης των Θερμοπυλών, ουδέν έγινε (το 480πχ δεν είναι μόνο Σαλαμίνα). Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε να περάσει άπρακτο ένα ολόκληρο 8-μηνο και τώρα θα προσπαθήσει να καλύψει την ολιγωρία της, όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, στον ιστορικό χώρο της γέφυρας της Αλαμάνας όπου, πριν 199 χρόνια, ο Ήρωας της Επανάστασης του 1821 Αθανάσιος Διάκος δίδαξε τις νεότερες γενιές τι σημαίνει φιλοπατρία, ηρωϊσμός και αυτοθυσία, η πρόσβαση είναι σήμερα πρακτικά ανέφικτη και δείχνει εγκαταλειμμένη.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια :

  1. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση πρόσβασης, ώστε του χρόνου, με τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, αλλά και της μάχης της Αλαμάνας, ο χώρος να είναι επισκέψιμος;
  2. Θα αναπλαστεί - διαμορφωθεί ο τόπος της θρυλικής μάχης;
  3. Θα κατασκευαστεί η ιστορική γέφυρα, όπως είχε ανακοινώσειο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις 16/5/19 στην Λαμία, καθώς και ο νυν υπουργός οικονομικών συντοπίτης μας Χρ. Σταϊκούρας στις 17/11/19 στα ‘ΝΕΑ’;
  4. Θα αξιοποιηθούν οι ιστορικοί αυτοί τόποι (Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος);

Επειδή πιστεύω ότι όλοι έχουμε αντιληφθεί την αξία των υποσχέσεωντης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο οι θεσμικοί εκφραστές του τόπου(Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήρια κλπ), αλλά και η κοινωνία των πολιτών της περιοχής,με την συνδρομή του τμήματος ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίεςγια την αναβάθμιση της Αλαμάνας, την υλοποίηση των μελετών για τις Θερμοπύλες, καθώς και την ανάδειξη της περιοχής της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΙΠΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
πρ. Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση