Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Σαρακιώτης: «Αντιφάσεις και υποχωρητικότητα στην εξωτερική πολιτική δε συγχωρούνται»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 09:50 Γ. Σαρακιώτης: «Αντιφάσεις και υποχωρητικότητα στην εξωτερική πολιτική δε συγχωρούνται»

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή της Σ. Χριστοφιλέα, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, όπου τοποθετήθηκε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επ’ αφορμή των ραγδαίων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Σαρακιώτης συμμετείχε ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής σε σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας με σκοπό την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

Όπως σχολίασε αναφορικά με το περιστατικό στον Έβρο: «Τα διαβήματα προς την Τουρκία έγιναν από το Υπουργείο Εξωτερικών, όχι από κάποιο στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εφόσον αυτά έγιναν, δεν μπορείς να έρχεσαι και να λες μετά «δεν έγινε και τίποτα». Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μεταξύ αυτών, που είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και όσων λένε οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Από τη μία μας λένε ότι ενημερώθηκε η Άγκυρα για τα ζητήματα του φράχτη και από την άλλη ότι δεν έχουμε ενημερώσει την Τουρκία για όσα συνέβησαν. Αν η κινητικότητα αφορούσε μόνο το τουρκικό έδαφος, για ποιο λόγο κάναμε διάβημα;»

Ο κ. Σαρακιώτης ασκώντας κριτική στη διαχείριση της εν λόγω κρίσης από την κυβέρνηση, τόνισε τα εξής: «Δεν μπορούμε να απαντούμε στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα δείχνοντας ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου. Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., στέλνουμε συνεχώς λάθος μηνύματα στην απέναντι πλευρά. Όταν μιλάει ένας Υπουργός Άμυνας ή ένας Υπουργός Εξωτερικών, αυτό έχει επίπτωση στη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας έναντι της Τουρκίας».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έκανε και μια σύντομη αναδρομή στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αναφέροντας ότι: «Είχαμε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και για πρώτη φορά, Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έθεσε θέματα παραβιάσεων και τουρκικής προκλητικότητας, όπως μας είπαν εν συνεχεία, για να μη χαλάσει το κλίμα. Εισέρχεται το Oruc Reis για 30 ώρες στην ελληνική ΑΟΖ και ακούμε το πρωτοφανές από Υπουργούς της Κυβέρνησης ότι «το πήρε ο άνεμος». Παλιότερα ο άνεμος έπαιρνε σημαίες, τώρα παίρνει και πλοία. Ακούσαμε τους ίδιους Υπουργούς να λένε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα τρύπησαν στη λάσπη στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι στην περιοχή των κοιτασμάτων. Κατόπιν, ο Υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα, όπου περιέγραψε τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό εν ώρα κρίσης με την Τουρκία. Οι Αμερικάνοι αυτά τα δημοσιεύουν μετά από 50 χρόνια και εμείς φθάνουμε να τα δημοσιοποιούμε σε κομματικές εκδηλώσεις λίγες ώρες μετά. Πρόσφατα ο κ. Δένδιας δήλωσε για το περιστατικό στον Έβρο ότι «δεν αξίζουν εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων για λίγα μέτρα». Η Ν.Δ. προσπαθεί να αποκρύψει τις επιεικώς ατυχείς δηλώσεις του κ. Δένδια, αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχθώ Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις».

Τέλος, σχετικά με τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε επιδείξει εποικοδομητική στάση καταθέτοντας προτάσεις και ζητώντας ενημέρωση. Δεν μπορεί η Ν.Δ. να μην ενημερώνει τον πρώην Πρωθυπουργό ή τον αρμόδιο Τομεάρχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τόσο σοβαρά θέματα. Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει».