Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Σαρακιώτης: «Παιχνίδια και με τα χρήματα των παιδιών και των γονέων τους κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 16:47 Γ. Σαρακιώτης: «Παιχνίδια και με τα χρήματα των παιδιών και των γονέων τους κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;»

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρήματα των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν…

Τη ρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση σε ΠΝΠ και προβλέπει εξαίρεση της επιστροφής των καταβληθέντων ποσών για σχολικές εκδρομές και αντ αυτού τα ταξιδιωτικά γραφεία να μπορούν να δίνουν «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών», θίγουν με ερώτηση τους, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, οι Τομεάρχες Παιδείας και Τουρισμού,  κ.κ. Νίκος Φίλης και Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και είκοσι οκτώ (28) Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, οι ερωτώντες Βουλευτές, μετά και τις αντιδράσεις πολλών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ανά τη χώρα αλλά και το Νομό Φθιώτιδας, κάνουν αναφορά στην καθυστέρηση ή την άρνηση επιστροφής χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί σε ταξιδιωτικά γραφεία για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών – σχολικών εκδρομών.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι η Κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκπαιδευτικές – σχολικές εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, ενώ προβλέπονταν ότι τόσο το σχολείο όσο και το τουριστικό γραφείο μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων περιστάσεων, υπάρχει ταυτόχρονα εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση μπορεί να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών, κάτι το οποίο αφενός δε συνιστά επιστροφή και αφετέρου δεν υπάρχει η δυνατότητα της μελλοντικής χρήσεως τους από απόφοιτους. 

Ο κ. Σαρακιώτης χαρακτηρίζει πρόχειρο τον τρόπο νομοθέτησης, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περαιτέρω η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία και προχώρησαν σε προκαταβολές προς ξενοδόχους ή μεταφορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις εκδρομές των μαθητών, χωρίς έτσι να είναι εφικτή η επιστροφή των χρημάτων αυτών. Μάλιστα σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν το δόγμα του Υπουργού Εσωτερικών, περί ¨καπιταλισμού και αδυναμίας παρέμβασης του κράτους¨ να επικρατήσει και στην περίπτωση των μαθητών και των οικογενειών τους και επειδή τα ταξιδιωτικά γραφεία πρέπει να στηριχθούν, μαζί με τους άλλους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνουν προς τους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου τα ταξιδιωτικά γραφεία να υποχρεωθούν να επιστρέψουν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση το σύνολο των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί από μαθητές και σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω ανωτέρας βίας και των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ;

2. Προτίθενται να λάβουν άμεσα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να υποστηρίξουν όσα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προκαταβάλει χρήματα, για εκπαιδευτικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας, ώστε αυτά να είναι σε θέση να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν ως προκαταβολές, αλλά και να έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους;