Ερώτηση Σαρακιώτη για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 18:14 Ερώτηση Σαρακιώτη για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

«Ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες», λέει ο βουλευτής Φθιώτιδας…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης και συνάδελφοί του Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφορικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Η ψήφιση του (αντι)περιβαλλοντικού, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου στις 5 Μαΐου και η κυβερνητική πολιτική αγνόησης κάθε οικολογικής ανησυχίας στο όνομα της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων έχουν προκαλέσει σειρά δικαιολογημένων αντιδράσεων όσον αφορά την Οίτη και τον Παρνασσό, τις δύο προστατευόμενες περιοχές της Φθιώτιδας.

Όπως επισημαίνεται εντός της ερώτησης, με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο και την άρση της αυτοτέλειάς τους, καταργήθηκαν ουσιαστικά οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο όνομα ενός συγκεντρωτικού μοντέλου, το οποίο λογοδοτεί αποκλειστικά στον Υπουργό και όχι στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, εγκαταλείπονται στην τύχη τους 349 εργαζόμενοι, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανασφάλεια και στην ομηρία, καθώς «προβλέπεται απλά  η μεταφορά τους στο νέο σχήμα μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς επαρκή θεσμική και διοικητική κάλυψη της μεταφοράς αυτής».

Επιπροσθέτως υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί πλήρως τη νέα στρατηγική της ΕΕ, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, μέσω της οποίας διατίθενται 20 δις ευρώ προς το σκοπό της ανάκαμψης της βιοποικιλότητας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης «της μετατροπής τουλάχιστον του 30 % των εδαφών και των θαλασσών της Ευρώπης σε αποτελεσματικά διαχειριζόμενες προστατευόμενες περιοχές».

Γι’ αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον προς την κατεύθυνση σεβασμού της βιοποικιλότητας, εναρμόνισης με το κεκτημένο και τις επιταγές της ΕΕ, μέριμνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης και κυρίως, της προτεραιότητας στις τοπικές κοινωνίες.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση