Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκαιρη ερώτηση της «Στερεάς Υπεροχής» για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 09:39 Επίκαιρη ερώτηση της «Στερεάς Υπεροχής» για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Η παράταξή “Στερεά Υπεροχής “, κατάθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια -Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.»

Όπως σημειώνουν σε δελτίο τύπου, «ο νέος περιβαλλοντικός νόμος, με τον υποκριτικό και ψευδεπίγραφο τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», τα ευρήματα στον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα στοιχεία που έρχονται στο φώς για αιτήσεις και νέες αδειοδοτήσεις, η κινητικότητα από μεριάς επιχειρηματιών, όλα αυτά τα γεγονότα, έχουν δημιουργήσει τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας, στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας και ειδικά στην Εύβοια, που αποτελεί ήδη κορεσμένο τόπο εγκατάστασης Ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία.

Περιβαλλοντικοί σύλλογοι και φορείς έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, για τις επιπτώσεις τέτοιων αλόγιστων εγκαταστάσεων, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Δημοτικά Συμβούλια διακηρύττουν την αντίθεσή τους, με ομόφωνα ψηφίσματα και δηλώνουν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για την αποτροπή τέτοιων πολιτικών και ενεργειών.

Ως παράταξη «Στερεά Υπεροχής», το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, πως δεν είμαστε συλλήβδην κατά των ΑΠΕ. Η χωροθέτησή τους όμως, πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη, τα ιδιαίτερα οικολογικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και πάνω από όλα να υπολογίζεται η άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Ως παράταξη έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε υπέρ της ταχύτατης ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, με σεβασμό στη θέληση των τοπικών κοινωνιών και έχουμε ταχθεί ανεπιφύλακτα κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων, που αλλοιώνουν το περιβάλλον, υπονομεύουν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, σε άλλους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας, και καταστρέφουν τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου.

Επειδή, είναι θεσμική, μα πρωτίστως ηθική υποχρέωσή μας, να ενισχύσουμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και να εκφράσουμε την αγωνία των συμπολιτών μας, δεν νοείται το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα.      

Ερωτάστε κ. Περιφερειάρχη:

1. Τι στοιχεία υπάρχουν, στη διάθεση της Περιφέρειας, σχετικά με την πρόθεση επιχειρηματικών συμφερόντων, να εγκαταστήσουν Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες; 

2. Ποια είναι η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στις αιτιάσεις, για υπερκορεσμό αιολικών εγκαταστάσεων, καταστροφή του περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτη υποβάθμιση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας  στις περιοχές αυτές;

3. Με ποιο τρόπο θα εισακουστούν οι τοπικοί φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους και πιθανά  τα  αιτήματά τους;

4. Σκοπεύετε να καθορίσετε  ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Α.Π.Ε.;

Τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».