Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη για την αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή της ελιάς Καλαμών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 21:56 Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη για την αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή της ελιάς Καλαμών

«Αντί στήριξης στην ελιά Καλαμών, εξόντωση με υπέρογκες αυξήσεις στον ΕΛΓΑ»..

Μία ημέρα μετά την τοποθέτησή του επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, επανήλθε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με το ζήτημα των αυθαίρετων αυξήσεων ύψους 58% στην ασφαλιζόμενη τιμή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, η οποία παρέμενε αναπάντητη από τις 10 Απριλίου 2020.

Ο κ. Σαρακιώτης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Σκρέκα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2020 ξεκίνησε για αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα στις 28/2/2020, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αναρτηθεί ο τιμοκατάλογος του φετινού έτους από τον ΕΛΓΑ. Όταν προσήλθαν οι αγρότες για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους διαπιστώθηκαν τα εξής. Ότι για την καλλιέργεια της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών, η οποία ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και βεβαίως στη Φθιώτιδα, υπήρξε κατάργηση της κατεύθυνσης προορισμού του τελικού προϊόντος, ενιαία τιμολόγηση και προκλητική αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή κατά 58%», ενώ προσέθεσε ότι:

«Είναι πρωτοφανής και υπέρογκη αυτή η αύξηση ύψους 58%. Αντί να συζητούμε σήμερα για τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι έχουν αδιάθετο το προϊόν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και η τιμή κατρακυλά διαρκώς, ερχόμαστε και συζητούμε για αυξήσεις και επιπρόσθετη επιβάρυνση» ρωτώντας τον για ποιους λόγους προέβη ο ΕΛΓΑ στην αύξηση αυτή αλλά και αν προτίθεται να πράξει κάτι στην κατεύθυνση της αποκατάστασης αυτής της αδικίας.

Απαντώντας στο Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σκρέκας ανέφερε ότι «ο κατάλογος επικαιροποιείται κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας, για αυτό και έχουμε διακυμάνσεις στην ασφαλιζόμενη αξία. Αξιολογούμε και παρακολουθούμε τη μεταβλητότητα της τιμής της πώλησης του προϊόντος». Κατά τον κ. Σκρέκα ότι… έγινε, έγινε για καλό των αγροτών, καθώς οι αυξήσεις θα τους οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς!

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Σαρακιώτης επισήμανε ότι τα λεγόμενα του Υφυπουργού δεν αποτελούν ουσιαστική απάντηση για κείνον και επέμεινε στην αναζήτηση των λόγων για τους οποίους ο ΕΛΓΑ προέβη σε αυτή την προκλητική αύξηση, λέγοντας: «Όταν μιλάμε για μια αύξηση 58% με συγχωρείτε αλλά δεν είναι απάντηση αυτή. Προχωρήσατε σε αυτή την αύξηση εμμέσως και αδιαφανώς, καθώς καταργήσατε την κατεύθυνση προορισμού του προϊόντος και έτσι φθάσαμε σε αυτή την υπέρογκη αύξηση. Και διερωτώμαι, εδώ και πολλές δεκαετίες ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει τη χρήση της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών και για τις δύο χρήσεις, δηλαδή και για επιτραπέζια-βρώσιμη και για ελαιοποίηση. Βάσει ποιας απόφασης του Υπουργείου σας και του ΕΛΓΑ αλλάζετε την τιμολογιακή πολιτική και την ασφαλίζετε μόνο ως επιτραπέζια;», ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες ΠΟΠ ελιάς. Γιατί εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχη τιμολόγηση και ασφάλιση ως αποκλειστικά επιτραπέζιας χρήσης; Εκεί δεν παθαίνουν ζημιές, δεν αποζημιώνονται; Γιατί συγκεκριμένα στην ελιά Καλαμών βάζετε αυτές τις επιβαρύνσεις; Αντί να στηρίξετε ένα καθαρά εξαγώγιμο  προϊόν, το επιβαρύνετε υπέρογκα. Αντί να προστατεύετε ως κόρη οφθαλμού αυτόν τον καρπό της ελληνικής γης εσείς τον επιβαρύνετε και τον εξοντώνετε. Και το κάνετε μία χρονική περίοδο, όπου η τιμή είναι εξαιρετικά και πρωτοφανώς χαμηλή και παραμένουν αδιάθετες οι ελιές στις αποθήκες εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δείτε και το σχετικό βίντεο: