Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Voucher για βρεφονηπιακούς και σε εργαζόμενες μητέρες του δημοσίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 07:47 Voucher για βρεφονηπιακούς και σε εργαζόμενες μητέρες του δημοσίου

Τα κριτήρια επιλογής και οι δικαιούχοι...

Συνολικά, 15.000 μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, είπε ότι αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογενείας.

Έκανε γνωστό, επίσης, ότι μέσω πλατφόρμας που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας θα μπορούν να παίρνουν οι μητέρες το κουπόνι των 180 ευρώ.

Θα ωφεληθούν σχεδόν 100.000 δικαιούχοι από το πρόγραμμα. Δηλαδή οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 18% από ό,τι στο παρελθόν.

Τα κριτήρια επιλογής

Κριτήρια επιλογής για τα voucher είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Στο Πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά με τη χρήση κωδικών TAXISNET αποκλειστικά της αιτούσας. Για την πρόσβαση στην εφαρμογή, απαιτείται πιστοποίηση των στοιχείων της αιτούσας, μέσω του συστήματος TAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ως εκ τούτου, η αιτούσα θα πρέπει να γνωρίζει τους προσωπικούς της κωδικούς TAXISNET (Username, Password).

Η διαπίστευση θα γίνεται αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISNET της αιτούσας και όχι με τους κωδικούς του συζύγου/συντρόφου σύμφωνου συμβίωσης ή άλλου προσώπου.

Η αιτούσα θα πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό της ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συζύγου/συντρόφου (όπου απαιτείται) καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών, για τα οποία θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση.

Αίτηση από άνδρα γίνεται δεκτή μόνο στις περιπτώσεις που είναι:

α) χήρος ή

β) κάτοχος δικαστικής απόφασης επιμέλειας/συμπαράστασης παιδιού ή Ατόμου με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Οι αιτήσεις στην συνέχεια θα μοριοδοτηθούν από επιτροπές της ΕΕΤΑΑ, θα εκδοθούν οι καταστάσεις των δικαιούχων και μετά θα έχουν δικαίωµα οι αιτούντες να υποβάλουν ενστάσεις. Στην πρόσκληση θα ορίζονται τα εισοδηματικά όρια προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος. Από τα όρια αυτά εξαιρούνται οι γονείς που είναι ανάπηροι και οι γονείς παιδιών µε αναπηρία.

Παράλληλα µε την πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων θα δημοσιοποιηθούν και οι δοµές (παιδικοί, βρεφονηπιακοί, Κ∆ΑΠ, Κ∆ΑΠ-ΜΕΑ) που συνεργάζονται µε την ΕΕΤΑΑ και θα δέχονται για φιλοξενία παιδιά προκειμένου οι γονείς να δηλώνουν τις προτιμήσεις τους.

Η ΕΕΤΑΑ θα καταβάλει µέσω του κάθε κουπονιού το σύνολο των ετήσιων δαπανών για τη φιλοξενία των παιδιών.

Το είχε προαναγγείλει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ

Να σημειωθεί ότι την ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδων Σπυρίδων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φέτος έχει γίνει προσπάθεια και οι γυναίκες που είναι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν ένα voucher των 180 ευρώ, προκειμένου και τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων να μπορούν να πηγαίνουν στις δομές αυτές. Πρόκειται για 30 εκατ. που αφορούν 15.000 παιδιά. Όμως έχουμε το πρόβλημα των χώρων, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει και δημοσιονομικός χώρος, και γι’ αυτό δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για το θέμα αυτό. Πολύ σύντομα όμως θα έχουν μια απάντηση οι πολίτες, ώστε να γνωρίζουν. Πάντως, υπάρχει πολιτική πρόθεση να βρεθούν 30 εκατ. και τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν αυτό το πλεονέκτημα που έχουν και τα άλλα παιδιά», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει θέσει και η ΚΕΔΕ. Όπως επανέλαβε και στην πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, «για το πρόγραμμα της οικογενειακής εναρμόνισης, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει τη διεύρυνση των προγραμμάτων με επιπλέον χρηματοδότηση 30 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενταχθούν και οι εργαζόμενες μητέρες στο Δημόσιο».