Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για αποζημίωση θύματος τροχαίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:20 Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ για αποζημίωση θύματος τροχαίου

Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Λαρισαίων και το Ελληνικό Δημόσιο…

Αποζημίωση που ξεπερνά τα 192.000 ευρώ υποχρεούνται να καταβάλουν Δήμος Λαρισαίων και Ελληνικό Δημόσιο στην οικογένεια 55χρονης Λαρισαίας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στο ύψος της Κεντρικής πλατείας τον Σεπτέμβριο του 2006.

Δυστύχημα που σημειώθηκε όταν η 55χρονη Αγορίτσα Λάζου, στην προσπάθειά της να διασχίσει την πολυσύχναστη οδό Κύπρου, καθότι Παρασκευή απόγευμα και ενώ λειτουργούσε η αγορά, αγνοώντας ότι (λόγω έργων ανακατασκευής της οδού Φιλελλήνων) διεξαγόταν η κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις στην οδό Κύπρου, παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο και πέφτοντας στο οδόστρωμα χτύπησε στο κεφάλι για να καταλήξει λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Δεκατέσσερα χρόνια από το δυστύχημα και δέκα χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια της εκλιπούσης, ενώ η έφεση που κατέθεσαν Δήμος και Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης επιδικάσθηκε πρόσφατα και η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας περίπου σε έξι μήνες.

Η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον με δεδομένο ότι στο ποινικό μέρος της υπόθεσης ο οδηγός του Αστικού λεωφορείου – με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας – απαλλάχθηκε των κατηγοριών, καθώς η 55χρονη επιχείρησε να διασχίσει την οδό Κύπρου, στο ύψος της Πανός, αλλά όχι από διάβαση πεζών και συνεπώς το δυστύχημα προκλήθηκε και από δική της υπαιτιότητα.

Αντίθετα στο αστικό σκέλος της υπόθεσης, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας αναγνώρισε την ευθύνη, τόσο του Δήμου όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, για την έλλειψη επαρκούς σήμανσης και κυρίως πρόσθετων μέτρων προστασίας (διαχωριστικά, κλπ), καθώς η επί δεκαετίες μονοδρομημένη οδός Κύπρου, την περίοδο του δυστυχήματος έγινε διπλής κατεύθυνσης λόγω έργων που εκτελούσε η δημοτική αρχή του Κων. Τζανακούλη.

Μετά την άσκηση της έφεσης η υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει – σύμφωνα με εκτιμήσεις – έως το τέλος του έτους – αλλά με βάση την πρωτόδικη απόφαση Δήμος και Δημόσιο υποχρεούνται να καταβάλλουν χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη στην οικογένεια της θανούσης.

Αποζημίωση που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ στον σύζυγο, 40.000 ευρώ στην κόρη, 40.000 ευρώ στον υιό, 5.000 ευρώ στον γαμπρό, από 3.000 ευρώ στα δύο εγγόνια και από 10.000 ευρώ στις πέντε αδερφές της εκλιπούσης. Επιβάλλει επίσης την επιπλέον καταβολή του ποσού των 1.491 ευρώ για τα έξοδα της κηδείας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Βαγγέλης Κακάρας)

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση