Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου για το σπάσιμο της καραντίνας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:59 Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου για το σπάσιμο της καραντίνας

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση του «σπασίματος» της καραντίνας, που είχε επιβληθεί σε ζευγάρι Βολιωτών, το οποίο επέστρεψε από τη Γερμανία και φέρεται να είναι υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού σε άλλους τρεις Βολιώτες (σε ζευγάρι και το δίχρονο κοριτσάκι τους), παράγγειλε χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο ζευγάρια και το δίχρονο παιδί του ενός,  νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε από την εισαγγελέα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου και τα διερευνόμενα αδικήματα είναι της παραβίασης του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2020). Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

Η εισαγγελέας ζητεί με την προκαταρκτική της να ενημερωθεί για το συμβάν από την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και για την ιχνηλάτηση που έγινε, αναφορικά με τις επαφές που είχε το ζευγάρι των Βολιωτών, τόσο στον Βόλο, όσο και στο χωριό των Τρικάλων που πέρασε το Σαββατοκύριακο, πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα στην 30χρονη έγκυο, του δεύτερου ζευγαριού, με το οποίο πέρασαν μαζί το διήμερο.

Επίσης η εισαγγελέας ζητεί να ενημερωθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πόσοι συνολικά νόσησαν, εκτός του ζευγαριού, εις βάρος του οποίου παραγγέλθηκε η προκαταρκτική εξέταση (τρεις συνολικά, όπως είναι γνωστό).

Σημειώνεται ότι το ζευγάρι που επέστρεψε από τη Γερμανία, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα 14 ημέρων στο σπίτι του. Από την 1η Ιουνίου η καραντίνα έχει μειωθεί πλέον σε 7 ημέρες.

Όπως είναι γνωστό, συνολικά λήφθηκαν επιχρίσματα από εννέα άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος των δύο ζευγαριών από τον Βόλο που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, και τα οχτώ ήταν αρνητικά. Θετικό ήταν το δείγμα μόνο του δίχρονου κοριτσιού. Και οι πέντε νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η ιχνηλάτηση των δύο ζευγαριών έγινε σε Βόλο και Τρίκαλα, όπου βρέθηκαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα για τους γονείς του συζύγου της 30χρονης, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί σε σχολεία του Βόλου, μετά τα επιχρίσματα για μοριακό έλεγχο που ελήφθησαν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Αρνητικοί σε κορωνοϊό είναι επίσης και οι γονείς του ζευγαριού από τον Βόλο, που έφτασε από τη Γερμανία μέσω Αυστρίας. Σημειώνεται ότι η μητέρα της νεαρής Βολιώτισσας που επέστρεψε από τη Γερμανία, είναι επίσης εκπαιδευτικός.

Σε τεστ κορωνοϊού υποβλήθηκαν επίσης επτά άτομα στα Τρίκαλα, τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με το ζευγάρι που είχε έρθει από τη Γερμανία και κατέλυσε σε χωριό της Καλαμπάκας. Τα τεστ διενεργήθηκαν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα βγήκαν νωρίς το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Και τα επτά τεστ ήταν αρνητικά στον ιό.

Πηγή: e-thessalia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση