Σαρακιώτης: «Αναπτύξτε εγκαίρως όλες τις κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λαμίας»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 12:15 Σαρακιώτης: «Αναπτύξτε εγκαίρως όλες τις κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λαμίας»

Καμπανάκι για το μικρό αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μοναδικό Νοσοκομείο της Στερεάς που διαθέτει τέτοια μονάδα…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία και προσυπέγραψαν 18 συνάδελφοι του Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώντας την ανάπτυξη στην πλήρη έκτασή τους, των προβλεπόμενων στον οργανισμό κλινών επείγουσας και εντατικής ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, με συνέντευξη του στις 3 Μαΐου 2020 ο Υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι: «Στόχος μας είναι οι 1.200 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Να φτάσουμε δηλαδή για πρώτη φορά ως χώρα στον ευρωπαϊκό μέσον όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες», καθώς επίσης και το γεγονός ότι, μία από τις υποχρεώσεις της συσταθείσας με την αρ. πρωτ.: Α1β/Γ.Π. οικ. 29077/08-05-2020 Απόφαση, Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι: «η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.», ο Βουλευτής Φθιώτιδας και οι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούν την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικότητας σε κλίνες επείγουσας και εντατικής ιατρικής, όπως ορίζεται από τον Οργανισμό της νοσοκομειακής μονάδας (στοιχείο ε της παρ. 1 του άρθρου 6 της υπ’ αριθ. Α3α/οικ. 110515/14 Κ.Υ.Α. - Β’ 3444).

Μάλιστα στο κείμενο της ερώτησης τους, ο κ. Σαρακιώτης και οι λοιποί συνυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισημαίνουν ότι η προηγούμενη μετατροπή της Μ.Α.Φ. σε Μ.Ε.Θ. - COVID-19, (Μάρτιος 2020) επ’ ουδενί συνιστά αύξηση και ανάπτυξη νέων κλινών Μ.Ε.Θ., όπως προηγούμενες ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις ανέφεραν. Παράλληλα, η μετατροπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να διαθέτει πλέον μόνο οκτώ (8) κλίνες Μ.Ε.Θ., οι οποίες δεδομένου ότι το εν λόγω νοσοκομείο είναι το μοναδικό που διαθέτει τέτοια μονάδα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πιθανώς να καταστήσει δυσχερή την ανταπόκριση του όχι μόνον ως προς την κάλυψη των υφισταμένων αναγκών, αλλά και επιπροσθέτων σε ενδεχόμενη εμφάνιση ενός δευτέρου κύματος έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση