Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμος Λοκρών για την έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΕΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 08:31 Ο Δήμος Λοκρών για την έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΕΣ

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση του με 500.000€ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξέδωσε ο Δήμος Λοκρών.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές της προηγούμενης δημοτικής αρχής και παραθέτει νούμερα σχετικά με το τι παρέλαβε η καινούρια αρχή τον περασμένο Σεπτέμβρη και τις κινήσεις που έκανε για να βάλει το Δήμο σε τάξη.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Η σημερινή Δημοτική Αρχή αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα προχώρησε σε πλήρη καταγραφή της οικονομικής κατάστασης του Δήμου και έφερε το αποτέλεσμα της καταγραφής στο Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών. Ειδικότερα, η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λοκρών στις 31 Αυγούστου 2019 ήταν η εξής: χωρίς να περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις και αγωγές σε βάρος του Δήμου τα υπόλοιπα δανείων ήταν 438.331,2€ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας και Προμηθευτές ανέρχονταν σε 1.871.074,19€. Τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου ήταν μόλις 266.484,25€.

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως το μήνα Σεπτέμβριο δεν κατέστει εφικτό να καταβληθούν οι αντιμισθίες των νέων αιρετών, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Λοκρών είχε απορροφηθεί στις μη μισθολογικές δαπάνες σε ποσοστό 90%, πράγμα που συνεπάγεται πως η νέα Δημοτική Αρχή έπρεπε να ολοκληρώσει το τελευταίο 4μηνο του 2019 με το 10% του διαθέσιμου προϋπολογισμού του έτους.

Η νέα Δημοτική Αρχή για να διασφαλίσει τη λειτουργία του Δήμου Λοκρών προχώρησε στα εξής: α) αποπλήρωσε κατά προτεραιότητα τις πολύμηνες υποχρεώσεις στον προμηθευτή καυσίμων για να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των απορριμματοφόρων του Δήμου, β) προχώρησε στη λήψη προκαταβολής 300.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών με αποπληρωμή σε ένα έτος για να μπορέσει να αποκαταστήσει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας του Δήμου, γ) ρύθμισε όλες τις οφειλές από φόρους και πρόστιμα στην Εφορία και καταβάλλει σε μηνιαία βάση τις δόσεις, ώστε ο Δήμος Λοκρών να είναι φορολογικά ενήμερος, δ) εξόφλησε τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ε) ρύθμισε τις πολυετείς οφειλές στις Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας, στ) προχώρησε με μεγάλη σύνεση στην διαχείριση των οικονομικών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου, ώστε να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών του Δήμου Λοκρών.

Ο Δήμος Λοκρών σήμερα έχει αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων της περιόδου μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ήδη έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων του Δήμου πριν την 31η Αυγούστου 2019.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή παρά το γεγονός πως έλαβε πολλά εκατομμύρια και από διαφορετικές πηγές φρόντισε να αφήσει πίσω της ένα Δήμο χρεωμένο και με πρόβλημα ρευστότητας, ώστε να υπονομεύσει τη νέα Δημοτική Αρχή. Ειδικότερα, εκβιαστικά και κάνοντας χρήση της δέσμευσης του ΑΦΜ της ΛΑΡΚΟ απέσπασε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία η ΛΑΡΚΟ προσέφυγε δικαστικά και για ένα τμήμα αυτών ήδη έχει δικαιωθεί και πρέπει να της επιστραφούν. Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος Λοκρών να μην μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα τρέχοντα δημοτικά τέλη της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, ο Δήμος Λοκρων έλαβε δυο φορές έκτακτη επιχορήγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τελευταία στις αρχές του 2018. Πράγμα που σημαίνει πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μόλις σε 1,5 χρόνο κατόρθωσε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να εκτινάξει εκ νέου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Λοκρών.

Ο Δήμος Λοκρών με επικεφαλής το Δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ προχωρά στην εξυγίανση του προκειμένου να μπορεί να είναι οικονομικά εύρωστος, πιστοληπτικά αξιόπιστος και ικανός να πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του.

Ο Δήμος Λοκρών καθημερινά γίνεται καλύτερος και ισχυρότερος ξεπερνώντας με σταθερά βήματα μια περίοδο διάλυσης και κακοδιαχείρισης.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορέσουμε με ακόμη πιο υγιή οικονομικά να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή μας για να δημιουργήσουμε μια ‘’Λοκρίδα για όλους’’».