ΛΑΡΚΟ: «Πάρτε πίσω τις απολύσεις»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 17:00 ΛΑΡΚΟ: «Πάρτε πίσω τις απολύσεις»

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι…

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ για τις απολύσεις στην εργολαβική εταιρία που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της νικελοβιομηχανίας από τις 6 έως τις 9 το πρωί της Τετάρτης 1ης Ιουλίου.

Απαιτούν να ανακληθούν οι τρεις απολύσεις εργατών της εργολαβικής εταιρίας αλλιώς προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Μετάλλου, επιρρίπτει ευθύνες στους υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα σχέδια τους. «Απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξη της, την επαναφορά όλων των κεκτημένων, τη διασφάλιση ότι αυτή η τεράστια, ανεκτίμητη περιουσία, ανήκει και πρέπει να την καρπώνεται ο ελληνικός λαός», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και παραθέτουν την «προίκα» που θα χαριστεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, με τη σημείωση ότι από τα 450 εκατομμύρια χρέος τα 360 είναι προς τη ΔΕΗ όπου η ΛΑΡΚΟ ακόμη και σήμερα πληρώνει 72€ τη MWH όταν οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν 28.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους λοιπόν η προίκα έχει ως εξής:

 300 εκατομμύρια ευρώ πλούσιας σε Ni  σκόνης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

 Σκραπ καθαρού νικελίου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όπου η ειδική διαχείριση μάλλον αρχικά δεν το είχε καταγράψει. Προχώρησε (αν προχώρησε, δεν επιτρέπουν έλεγχο από τους εργαζόμενους, μας καλούν να εμπιστευτούμε  το «αγγελικό»  σύστημα τους), στην καταγραφή μετά από καταγγελίες των Σωματείων. Η αξία του εκτιμάτε για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από ότι διαρρέει από του ίδιους ετοιμάζονται να το πουλήσουν.

 2 εκατομμύρια τόνους ετοιμοπαράδοτο τριμμένο πλούσιο μετάλλευμα  αξίας δεκάδων εκατομμύριων ευρώ στα μεταλλεία Καστοριάς τα οποία τα έχουν σφραγίσει, κλέβοντας το δεδουλευμένο 6 μηνών  μόχθο των μεταφορών.

 Στα μεταλλεία της Εύβοιας η ειδική διαχείριση έδωσε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβο για να πραγματοποιηθεί  αποκάλυψη μεταλλεύματος. Θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο του 2020 παραδίνοντας έτσι και άλλη προίκα στους μνηστήρες.

 Στους μεγαλοεργολάβους έδωσε αυξήσεις σε διάφορες εργασίες, όπως στην εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που πραγματοποίησε τρεις απολύσεις «διότι κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα». Ο δουλέμπορος με τεκμηριωμένα στοιχεία κοστίζει περισσότερο στην ΛΑΡΚΟ από το να  ενσωματωθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου και να στείλουν στα τσακίδια τους δουλέμπορους.

 Προετοιμάζουν για προίκα όλες τις αδειοδοτήσεις και τις υποδομές που έχει ήδη η ΛΑΡΚΟ και  δίνουν τεράστιες δυνατότητες σε αυτή, όπως π.χ.: εκμεταλλεύσεις πλούσιων μεταλλείων, φοτοβολταικων πάρκων 1000 MW, επέκτασης μεγάλου λιμανιού, αγωγού φυσικού αερίου, αδειοδοτημένο και σε λειτουργία ΧΥΤΑ (ΛΙΑΒΔΑ), δυο οικισμούς κ.α

 Απαξιώνουν πλήρως με την συνειδητή υπολειτουργία τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και της τεχνοδοσίας των εργαζομένων, σε εργοστάσιο και μεταλλεία. Η μεγάλες ζημιές διαδέχονται η μια την άλλη, η ασφάλεια των εργαζομένων είναι σε κίνδυνο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση