Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο σε Λαμία - Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 08:00 Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο σε Λαμία - Φθιώτιδα

Αναλυτική πρόγνωση για την απότομη μεταβολή του καιρού…

Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από το απόγευμα του Σαββάτου (4/7), καθώς η έλευση ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Ιονίου θα έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της παρατεταμένης επιφανειακής θέρμανσης των προηγούμενων ημερών, να προκληθεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Έτσι, σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, το προσεχές τετραήμερο (μέχρι και την Τρίτη) ο καιρός στα ηπειρωτικά θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Μάλιστα κατά τόπους την Κυριακή στην κεντρική και βόρεια χώρα τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους (τα γνωστά μπουρίνια).

Επιγραμματικά για την περιοχή μας το Σάββατο θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες στα ορεινά το μεσημέρι-απόγευμα (πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές αργά το απόγευμα).

Η πιο «δύσκολη» μέρα θα είναι η Κυριακή, καθώς θα έχουμε και πάλι τοπικές βροχές-καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα, οι οποίες μάλιστα τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζόπτωση.

Επειδή τα φαινόμενα επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους, η πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει πολλές ώρες πριν για το ποια περιοχή θα επηρεαστεί περισσότερο και πόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο όμως ότι τα ορεινά το μεγαλύτερο όγκο βροχής, ενώ τα παράκτια τμήματα είναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα. Σίγουρα επίσης θα δούμε φαινόμενα μικρότερης όμως έντασης και σε καθαρά πεδινές περιοχές όπως για παράδειγμα τη Λαμία.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Άστατος θα είναι ο καιρός στο νομό το επόμενο τετραήμερο (από το Σάββατο έως και την Τρίτη) με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από την Κυριακή κατά 4-5 βαθμούς. Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο προβλέπεται αρχικά ηλιοφάνεια, αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά. Αργά το απόγευμα πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-36 βαθμούς

Την Κυριακή προβλέπεται αρχικά ηλιοφάνεια, αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το μεσημέρι-απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς.

Γενική πρόγνωση

Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι βοριάδες στα πελάγη δε θα ξεπεράσουν τα 5-6 μποφόρ.

Την Κυριακή στη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές βροχές και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες επίσης κατά τις θερμές ώρες. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ΒΒΔ 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός στα ηπειρωτικά θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές και κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες και βαθμιαία στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Θυμηθείτε και το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση