Ένας επιστήμονας από τη Φθιώτιδα «έφυγε» στην Αμερική

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 16:05 Ένας επιστήμονας από τη Φθιώτιδα «έφυγε» στην Αμερική

Την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 απεβίωσε στη Αμερική, όπου κατοικούσε μόνιμα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος, ετών 85, του Ευαγγέλου και της Βασιλικής, γεννημένος στις 5 Αυγούστου 1934 στην Στυλίδα Φθιώτιδας.

Απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στην ΠΟΜΟΝΑ Νέας Υόρκης (POMONA, NY) περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του.

Ο Κωνσταντίνος Γκλέτσος ήταν παντρεμένος με την Helen (Ελένη) Γκλέτσου, με την όποια απέκτησε τέσσερα τέκνα: τον Ευάγγελο, τον Ρίζο, τον Βασίλειο και την Ευσταθία Γκλέτσου και πολλά εγγόνια, όλοι σήμερα κάτοικοι Αμερικής. Eίχε τρεις εν ζωή αδελφές που ζουν στην Ελλάδα, την Ελένη Κανέλλου, την Κάτια (Κατερίνα) Ανδρώνου και την Αγνή Βέλιου.

Ο Κωνσταντίνος Γκλέτσος αποφοίτησε το 1958 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο Χημείας. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μετεβη στον Καναδά για περαιτέρω σπουδές στο Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά, από όπου απέκτησε το Master και το Διδακτορικό του (PhD) στην Χημεία την άνοιξη του 1968.

Κατά τις σπουδές στον Καναδά γνώρισε την σύζυγό του Ηelen την οποία παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1967. Το ζεύγος μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής όπου έμειναν έκτοτε.

Στην πολυετή επαγγελματική του καριέρα συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ερευνητικές ομάδες (R&D) της εταιρείας Wyeth (στο West Chester, PA) με διακρίσεις και συνταξιοδοτήθηκε αφού εργάστηκε 33 χρόνια στην ίδια εταιρεία στο Plattsburg NY.

Ήταν λάτρης της πεζοπορίας στα βουνά με ενεργό δράση και επιτεύγματα, μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση της πεζοπορίας σε 46 υψηλότερες κορυφές στα βουνά Adirondack. O Κωνσταντίνος έδειξε πολύ ενεργή κοινωνική εθελοντική δράση για την οποία τιμήθηκε πολλάκις από τους σχετικούς φορείς.

Θα τον θυμούνται ως έναν αυτοδημιούργητο άνδρα, γιο εμπόρου, ο οποίος που προερχόμενος από μια ταπεινή, εν- κατοχή, Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει το διδακτορικό του, να φτιάξει μια ωραία οικογένεια και να αποτελεί ένα αξιότιμο μέλος της χώρας που τον υιοθέτησε. Ήταν άνθρωπος με βαθιά πιστή και παρέμεινε Χριστιανός Ορθόδοξος, προσφέροντας την Ελληνική Εκκλησία και την κοινότητα.

Η κηδεία και η νεκρώσιμη ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί στην Αμερική, την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, στην Oρθόδοξη Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,West Nyack, New York, σε κλειστό κύκλο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση