Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοδωρικάκος από Χαλκίδα για «Αντώνης Τρίτσης»: «Σώσαμε τα έργα που ήταν στον αέρα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 22:00 Θεοδωρικάκος από Χαλκίδα για «Αντώνης Τρίτσης»: «Σώσαμε τα έργα που ήταν στον αέρα»

Ανήμερα της 1ης επετείου της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές (7/7/19), επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, να παρουσιάσει το Πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το Αμφιθέατρο της ΠΕ Ευβοίας στη Χαλκίδα.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Υπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτόν τον χρόνο φθάνοντας μέχρι το πρόγραμμα γι ατην Αυτοδιοίκηση που ήταν και το αντικείμενο της επίσκεψής του.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μεγάλη θετική πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση καθώς καλείται να διαχειρισθεί έργα 2,5 δισ. ευρώ, με βασικό όρο την απόλυτη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. «Στην τήρηση της διαφάνειας θέλω να ζητήσω απ’ όλους να συμβάλλεται αποφασιστικά. Είναι 2,5 δισ. αυτά τα έργα. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε μέσα στην τετραετία. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Μια μεγάλη θετική πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα διαχειριστείτε με όρους απόλυτης διαφάνειας και σεβασμού της νομιμότητας και της χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Ξέρω ότι θα το κάνετε και ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα σας για να υπάρξει αυτή η απόλυτη διαφάνεια», είπε.

Ειδικότερα ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ανάγκη του νέου προγράμματος προέκυψε «επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ έργα 1,234 δισ. ευρώ. Τα 502 αυτά έργα κινδύνευαν να ‘‘τιναχθούν στον αέρα’’», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι με απόφασή του όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί χωρίς χρηματοδότηση στο «Φιλόδημος Ι» μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», του οποίου οι στόχοι είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί.

Τα έργα της Στερεάς Ελλάδας που μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" είναι 50 συνολικού προϋπολογισμού 115.698.880,32 €. Από αυτά τα 12 είναι στη Φθιώτιδα. «Είναι τα έργα που κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα. Δεν το αφήσαμε να συμβεί αυτό. Ένας σημαντικός αριθμός 10 έργων με προϋπολογισμό περί τα 17 εκατ. συμβάσεις είναι ήδη στη φάση της εκτέλεσης. Πρόκειται για έργα που αφορούν στην ασφάλεια, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ας τα θυμηθούμε όλα τα έργα και πάλι ανά πρόσκληση:

(Πρόσκληση I: Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση)

18 έργα:

(Πρόσκληση II: Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης)

9 έργα:

(Πρόσκληση III: Αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ))

1 έργο:

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Αυλίδας Δήμου Χαλκιδέων 1.305.000,00 €

(Πρόσκληση IV: Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις)

16 έργα:

(Πρόσκληση V: Ανέγερση και Επανάχρηση δημοτικών κτιρίων)

1 έργο:

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός δημοτικού κτιρίου και μετατροπή του σε κέντρο πολιτιστικών δράσεων στο παραλιακό μέτωπο Αγίου Κωνσταντίνου

ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ 1.050.000,00 €

(Πρόσκληση VI: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας)

5 έργα:

(Πρόσκληση VII: Εμβληματικά έργα ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση)

Κανένα έργο

"Το κριτήριο της επιτυχίας"

Κριτήριο επιτυχίας για το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας στο πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες να παίρνουν μηχανικούς από το Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ, ενώ υπάρχει ειδικός άξονας στο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τις μελέτες.

Η ρύθμιση αυτή θα επιταχύνει τις διαδικασίες όπως και η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για αλλαγή του ν.4412.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι αιτήσεις για την ένταξη νέων έργων θα γίνουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η αξιολόγησή τους θα ξεκινήσει αμέσως. Στη δε Επιτροπή αξιολόγησης για πρώτη φορά μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και συμβολικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. «Πρόκειται για μια κρίσιμη και καθοριστική καινοτομία, η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση όσους φαντάζονταν ότι εμείς θα συνεχίζαμε αυτά που θα έκαναν εκείνοι, τις άθλιες πελατειακές και κομματοκρατικές πολιτικές οι οποίες τους οδήγησαν στην απομόνωση στην Αυτοδιοίκηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΕΣ δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσα στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες. Για μένα όλοι είστε το ίδιο. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που ενώνει τους Έλληνες. Δεν μας ενδιαφέρει υπό ποία κομματική σημαία εξελέγη ο καθένας. Η κυβέρνηση αυτή είναι ταυτισμένη με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης την οποία θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων είπε:

Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο στην Περιφέρειά μας, μαζί με τους συνοδοιπόρους μας, τους 25 Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας. Καλωσορίζουμε και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα καλύψει στοχευμένες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και θα δώσει καύσιμο στο όχημα της ανάπτυξης και των ευκαιριών. Καλωσορίζουμε, τέλος και κυριότερα, την δέσμευση του κ. Υπουργού για μεταφορά των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 115 εκατομμυρίων ευρώ από τον αμφίβολης χρηματοδότησης Φιλόδημο Ι, σε ένα περιβάλλον εξασφαλισμένων πόρων. Σε αυτά θα προσθέσουμε νέα ώριμα έργα και μελέτες που θα αποδοθούν με τρόπο γρήγορο και ουσιαστικό στους πολίτες. Με σκληρή δουλειά και συνεργασία, υλοποιούμε δράσεις που λύνουν προβλήματα, ανοίγουν δρόμους και το κυριότερο, κάνουν το υστέρημα του πολίτη, να «πιάνει τόπο».