46 απάτες πίσω από τον μαϊμού - Αντιδήμαρχο της Φθιώτιδας!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 08:20 46 απάτες πίσω από τον μαϊμού - Αντιδήμαρχο της Φθιώτιδας!

Συμμετείχε σε εγκληματική ομάδα που κατάφερε να αποσπάσει περισσότερα από 136.000 € από ανυποψίαστους επαγγελματίες και μαζί με άλλα δύο άτομα διώκεται για κακούργημα…

Μεγάλη επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας με την διακρίβωση της εξακολουθητικής παράνομης δράσης εγκληματικής ομάδας, σε βάρος επιχειρηματιών.

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά σαράνταα έξι (46) περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ανάμεσα σε αυτές και η Λαμία.

Πρόκειται για την υπόθεση εξαπάτησης εν μέσω κορωνοϊού, γνωστού επιχειρηματία, στον οποίο ο απατεώνας τηλεφώνησε προσποιούμενος Αντιδήμαρχο Δήμου της Φθιώτιδας (που συνορεύει με τη Λαμία) και του ζήτησε προϊόντα που θα μοίραζαν στους δημότες που είχαν ανάγκη μέσω του "Βοήθεια στο Σπίτι", αξίας 751 ευρώ.

Ακολούθως κατά το σενάριο που υποστήριζαν τα τρία βασικά μέλη της ομάδας, έστελναν στους επαγγελματίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων δικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων (εμβάσματα). Σε αυτά εμφάνιζαν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από τα συμφωνηθέντα αντίτιμα των αγοραπωλησιών, ως καταβληθείσες προκαταβολές σε λογαριασμούς των επιχειρήσεων και ζητούσαν πίσω τη διαφορά.

Στην περίπτωση του Λαμιώτη επιχειρηματία του έστειλαν μέσω viber πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης 7.510 ευρώ και του απέσπασαν τη διαφορά.

Τα δύο βασικά μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν ταυτοποιηθεί και ο ένας μάλιστα, ηλικίας 24 ετών, συνελήφθη την Τρίτη (07-07-2020) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας στο Καματερό, δυνάμει σχετικού εντάλματος σύλληψης. Αντίθετα αναζητείται ο δεύτερος δράστης που είναι πατέρας του πρώτου και φρόντισε να εξαφανιστεί από το σπίτι του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα δύο βασικά μέλη της ομάδας (πατέρας και γιος), μαζί με ακόμη ένα άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό τους, τουλάχιστον από τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου του 2019 έως τις 29 Απριλίου του 2020, που τέλεσαν την απάτη στη Λαμία, είχαν ενωθεί μεταξύ τους με σκοπό τη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Για την απάτη σε βάρος του Λαμιώτη επιχειρηματία, είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, στα Λιόσια, ένα από τα 21 συνολικά περιφερειακά μέλη τα οποία ουσιαστικά μόνο έδιναν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων πάντως σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης (σε βαθμό κακουργήματος) και της πλαστογραφίας.

Δεκάδες απάτες

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας προέβησαν συνολικά σε 46 περιπτώσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων, από τις οποίες οι 30 τετελεσμένες και οι 16 απόπειρες, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στα 136.653 ευρώ.

Κατά τις νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια αλλά και σε οχήματα των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, στελεχών καρτών sim , αποδείξεις ανάληψης μετρητών, χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και χρηματικά ποσά, κάρτες και βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά ανάληψης χρημάτων, καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.960) ευρώ, ως προερχόμενο από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Στη Θεσσαλία οι απατεώνες είχαν «χτυπήσει» στη Λάρισα δύο φορές και μία φροά στην Ελασσόνα, ενώ δεν μπόρεσαν να ξεγελάσουν έναν ακόμη επιχειρηματία στη Θεσσαλική πρωτεύουσα και έναν στα Φάρσαλα.

Στη Στερεά Ελλάδα, κατάφεραν να αποσπάσουν 4.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Χαλκίδα, το ποσό των 4.680 ευρώ στην Άμφισσα και 5.128 ευρώ στον Ορχομενό.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση