Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διγαλάκης: Οι αντιστοιχίες τμημάτων αφορούν τις φετινές μετεγγραφές και δεν έχουν καμία σχέση με απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 16:13 Διγαλάκης: Οι αντιστοιχίες τμημάτων αφορούν τις φετινές μετεγγραφές και δεν έχουν καμία σχέση με απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Η απάντηση του υφυπουργού σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ…

Ανακούφιση προκαλεί η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, σε σχέση με τα νεοσύστατα πανεπιστημιακά τμήματα και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η ανησυχία προέκυψε από την ανακοίνωση των αντιστοιχιών μεταξύ των Τμημάτων όπου για παράδειγμα τα νεοσύστατα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής με έδρα τη Λαμία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρονται ξεχωριστά από τα ίδια τμήματα των άλλων Πανεπιστημίων. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία αντιστοίχηση στα νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας και των νέων τμημάτων του Γεωπονικού σε Θήβα και Άμφισσα.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά αποκλειστικά τις αντιστοιχίες τμημάτων για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και δεν έχει καμία σχέση με απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Διγαλάκης έκανε λόγο για πλήρη σεβασμό στις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αποτελεί συνέχεια της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Μάλιστα κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Γαβρόγλου, ότι ισχυρίστηκε αναληθώς, και μάλιστα σε επίσημο έγγραφο, σε Υπουργική Απόφαση, ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για τη διατύπωση γνώμης, ενώ υπήρχε έγγραφο της ΑΔΙΠ, στο οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή σημείωνε ότι τα τμήματα θα αντιστοιχηθούν αφού πρώτα λειτουργήσουν για δύο χρόνια και αφού πρώτα θα έχουν πιστοποιηθεί.

Εξήγησε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αμετάκλητο χαρακτήρα καθώς “αναθεωρείται κάθε χρόνο, γίνεται έλεγχος των κριτηρίων που θέτει η ΕΘΑΑΕ και τροποποιείται, εφόσον έχουν αλλάξει οι συνθήκες σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων από τα τμήματα”.

“Και ως απόδειξη αυτού του γεγονότος, ότι δηλαδή οι αντιστοιχίες για μετεγγραφές δεν σχετίζονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα”, πρόσθεσε ο κ. Διγαλάκης, “σας πληροφορώ ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την αντιστοίχιση των τμημάτων των σχολών μηχανικών με τα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών, με έγγραφο που απέστειλα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ από το άρθρο 66 του ν. 4610/2019”.

Ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε τα κριτήρια συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών, στα οποία βασίστηκε η γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ, μεταξύ των οποίων είναι η ύπαρξη κοινών μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, η ύπαρξη του ελάχιστου προβλεπόμενου αριθμού μελών ΔΕΠ με συναφή γνωστικά αντικείμενα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, το πλήθος και η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ των προσφερόμενων κατευθύνσεων σπουδών, η διάρκεια σπουδών σε εξάμηνα, τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη ωριμότητα της ακαδημαϊκής τους συγκρότησης και η τυχόν ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 46 του νόμου 4485/2017 (integrated master).