Στα «μαλακά» οι ληστές του Λαμιώτη εργολάβου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 07:57 Στα «μαλακά» οι ληστές του Λαμιώτη εργολάβου

Εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι, αφού η ποινή που τους επέβαλλε το Εφετείο στη Λαμία έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι.

Η ληστεία σε βάρος του γνωστού Λαμιώτη εργολάβου είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 και είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία. Οι φερόμενοι ως δράστες ήταν τέσσερις, όμως ο ένας από αυτούς απεβίωσε από παθολογικά αιτία ένα χρόνο αργότερα στο ΓΝ Λαμίας, όπου είχε μεταφερθεί από τις φυλακές όπου ήταν προσωρινά κρατούμενος.

Έτσι σήμερα στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας κάθισαν οι τρεις κατηγορούμενοι, όχι μόνο για τη ληστεία του Λαμιώτη εργολάβου αλλά και για δυο ακόμη ληστείες. Η μια ήταν στην Εκάλη και η άλλη στο Μαρούσι σε βάρος υπαλλήλου ναυτιλιακής εταιρείας.

Περιέγραψαν τον εφιάλτη

Στην πολύωρη και εξαντλητική ακροαματική διαδικασία, διάρκειας περίπου 12 ωρών, μεταξύ άλλων κατέθεσε και ο ηλικιωμένος εργολάβος από τη Λαμία με τη σύζυγό του, οι οποίοι περιέγραψαν τον εφιάλτη που έζησαν εκείνο το βράδυ στα χέρια των ληστών. Ωστόσο δεν αναγνώρισαν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους δράστες, αφού οι ληστές φορούσαν κουκούλες.

Τους τρεις κατηγορούμενους που ήταν στο εδώλιο δεν αναγνώρισε ούτε το θύμα της ληστείας στην Εκάλη, που επίσης κατέθεσε σήμερα στο Εφετείο Λαμίας. Το τρίτο θύμα όμως, ο υπάλληλος της ναυτιλιακής εταιρείας, είπε ότι αυτοί είναι οι δράστες που του άρπαξαν με απειλή όπλου την τσάντα με τα χρήματα από το αυτοκίνητο.

Αρνήθηκαν τα πάντα

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδηποτε σχέση με τις ληστείες και γενικά με τις κατηγορίες που είχαν σε βάρος τους, λέγοντας ότι στη Λαμία βρέθηκαν εκείνη την ημερα για δουλειές που είχαν με τον Λαμιώτη επαγγελματία, που απεβίωσε και με τον οποίο συνεργάζονταν. Μάλιστα ο τρίτος των κατηγορουμένων ειπε ότι δεν γνωρίζει τους άλλους δυο και ότι δεν έχει καμιά επαφή μαζί τους.

Οι ποινές

Στον πρώτο κατηγορούμενο, Αλβανικής υπηκοότητας ηλικίας 42 ετών, το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 9 μηνών. Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ηλικίας 52 ετών από το Πέραμα Αττικής, επεβλήθη ποινή κάθειρξης 10 ετών και 8 μηνών. Τέλος στον τρίτο κατηγορούμενο, ηλικίας 44 ετών από την Πετρούπολη Αττικής, επέβαλλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετη αναστολή.

Αναστέλλουσα δύναμη έχουν και οι αποφάσεις για τους δυο πρώτους κατηγορούμενους οι οποίοι ήταν προφυλακισμένοι και τώρα θα πάρουν το δρόμο της εξόδου από τη φυλακή.

Μιλώντας στο LamiaReport ο γνωστός ποινικολόγος Γιώργος Δούμας, ο οποίος υπερασπίστηκε τον πρώτο κατηγορούμενο στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς,  δήλωσε: «Δεν μπορούν μόνο με διαβιβαστικά της αστυνομίας να έρχονται κατηγορούμενοι και χωρίς αποδείξεις να καταδικάζονται άνθρωποι. Το δικαστήριο στον εντολέα μου του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι να αποφυλακιστεί...»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είπε: «Δεν μπορεί από ένα διαβιβαστικό υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας να ταυτοποιούνται κατηγορούμενοι...».

«Καμία σχέση με τις ληστείες δεν είχε ο εντολέας μου, ο οποίος βρέθηκε στη Λαμία για δουλειές που είχε με Λαμιώτη επαγγελματία με τον οποίο συνεργάζονταν αρκετό καιρό πριν...», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου,  Σταύρος Γεωργόπουλος.

Τέλος η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κωνσταντίνα Αρβανίτη, που εκπροσωπούσε την ναυτιλιακή εταιρεία, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ήταν συνεννοημένοι για την ληστεία του υπαλλήλου της εταιρείας κάτι που φαίνεται στο βίντεο της τράπεζας Πειραιώς και αποδεικνύεται επίσης και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου....»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση