Απαγόρευση πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 13:50 Απαγόρευση πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου;

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Τέσσερα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:

  • Ένταση στοχευμένων ελέγχων στον Προμαχώνα
  • Ένταση ελέγχων στις πύλες εισόδου από την Αλβανία
  • Οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο "ανοίγουν" στις 15 Ιουλίου με αρνητικό τεστ, ενώ με Σουηδία το άνοιγμα πάει για 22 του μήνα και για τις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα, και πάλι με αρνητικό τεστ.
  • Τέλος, για τα πανηγύρια και τις μαζικές εκδηλώσεις εξετάζεται η απαγόρευση μέχρι το τέλος του Ιουλίου, με την απόφαση να λαμβάνεται από τους λοιμωξιολόγους.

Να υπενθυμίζουμε ότι χθες Κυριακή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 31, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά 7 είναι εισαγόμενα. 

Από το σύνολο των 3803 κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από την αρχή της επιδημίας, το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. 

Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 373932 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5961 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). 

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41316 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση