Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα έργα και δράσεις έβγαλε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 07:55 Νέα έργα και δράσεις έβγαλε το Περιφερειακό Συμβούλιο

2,5 εκατομμύρια για το Μουσείο Εκκλησιαστικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μητρόπολης Φθιώτιδας…

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, η 6η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου συζητήθηκαν σημαντικά έργα και δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα και την αστική αναβάθμιση της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΣΤΕ για:

  • Την «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας», ύψους 4.700.000 €.
  • Την «Ανέγερση Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος», ύψους 2.450.000 €.
  • Την Αγροτική Οδοποιία για Δήμους (β΄φάση), ύψους 4.210.000 €.

Περαιτέρω, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για ενταγμένα έργα με φορείς:

  • τους Δήμους Αλιάρτου - Θεσπιέων, Θηβαίων και Αγράφων  για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας
  • την Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας για τη διάνοιξη δασικής οδού στη θέση «Κέλιζα»
  • τους Δήμους Θηβαίων και Καρπενησίου για τη βελτίωση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων
  • τον Δήμο Τανάγρας για την αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σχηματαρίου
  • τον Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο Δίστομο
  • την Ι.Μ. Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων για τη συντήρηση των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων
  • το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Σχολή Επιστημόνων Τροφίμων, Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών για τη «Δημιουργία Προτύπου Πιστοποίησης Τοπικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
  • τον ΟΛΝΕ Α.Ε.  για τη διαμόρφωση της παραλίας Ν. Αρτάκης καθώς και την επισκευή του προβλήτα και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο Λιμένα Νέων Στύρων

Επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έλαβε απόφαση για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής με τίτλο «Περιφερειακή Επιτροπή για τις επετειακές δράσεις των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», η οποία θα είναι αρμόδια για την ανάληψη πρωτοβουλιών, σχεδιασμό δράσεων, διοργανώσεων και συνδιοργανώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ακόμη, εγκρίθηκε το ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας του άτυπου εταιρικού σχήματος για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με τίτλο «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» και αποφασίστηκε ο μετασχηματισμός του Προγράμματος Εξωστρέφειας 2020 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία Covid -19, ώστε να στηριχθεί με ασφαλή τρόπο η προβολή των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και όχι μόνο.

H 6η τακτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το ευρύτατης πλειοψηφίας ψήφισμα - διαμαρτυρία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος.

 «Σε μια εξαιρετικά παραγωγική συνεδρίαση, πήραμε σημαντικές αποφάσεις για μικρά και μεγάλα έργα, που διαμορφώνουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση, προχωρούμε γοργά την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» και μετασχηματίζουμε το πλάνο εξωστρέφειάς μας. Εκτελούμε, όμως, και ένα θλιβερό καθήκον. Καταδικάζουμε τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.  Σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε, υλοποιούμε και αποκρινόμαστε στα μεγάλα ζητούμενα της Περιφέρειας και των συμπολιτών μας.» δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.