Φθιώτιδα: Δευτέρα ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 13:41 Φθιώτιδα: Δευτέρα ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου

Οδηγίες για ελαιοπαραγωγούς και μελισσοκόμους…

Ξεκινά την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, στις ελαιοκομικές περιοχές της Περιφεριακής Ενότητας Φθιώτιδας, σύμφωνα με έγγραφό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Φθιώτιδας.

Η έναρξη των ψεκασμών θα γίνει με την προϋπόθεση να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα να μη βρέχει βροχοπτώσεις και να μην επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Σχετική ανακοίνωση θα βγει για κάθε Τοπική - Δημοτική Κοινότητα από τον Εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του δολωματικού ψεκασμού.

Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον ελαιώνα άσκοπα άνθρωποι και ζώα.

Παρακαλούνται επίσης οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με την Υπηρεσία (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας) και τον εργολάβο καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Επιβάλλεται να επισκέπτονται τα κτήματά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν περιφραγμένα ελαιοπερίβολα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να είναι ανοιχτά και τα συνεργεία να έχουν πρόσβαση στα δέντρα για να τα ψεκάσουν. Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους ψεκασμούς των ελαιοδέντρων τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηλ.:2231353171 & Γ.Α.Ο.Στυλίδας 2238022351.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση