Φωτορεπορτάζ και βίντεο από το ετήσιο μνημόσυνο του Φθιώτιδος Νικολάου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 07:47 Φωτορεπορτάζ και βίντεο από το ετήσιο μνημόσυνο του Φθιώτιδος Νικολάου

Στη Λαμία και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, οποίος έκανε δήλωση και για την Αγιά Σοφιά.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της Μητρόπολης Φθιώτιδας και δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος:

Δελτίο τύπου:

Σε κλίμα συγκινήσεως και με την ευλογητή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων, Ιερέων και πολλών πιστών τελέσθηκε σήμερα Κυριακή των Αγίων και Θεοφόρων 630 Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, 19 Ιουλίου, το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου του Τηνίου.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τελέσθηκε ο όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και ακολούθως πολυαρχιερατικό Συλλείτοτργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού  κ. Δανιήλ και  Σύρου -   Τήνου και λοιπών Κυκλάδων Νήσων κ. Δωροθέου.

          Εκ του Ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κατέφθασε στην πόλη της Λαμίας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβα Θεοχάρη και τον Αρχιδιάκονο του π. Ιωάννη Μπούτση.

Επίσης μετά του Μακαριωτάτου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι,  ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και οι Θεοφιλέστατου Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τηλεοράσεως μέσω του «StarΚεντρικής Ελλάδος», του Τηλεοπτικού Σταθμού «4Ε» της Ορθοδόξου Αδελφότητος «Αγία Λυδία» και παγκοσμίως μέσω Δορυφόρου από την εταιρεία Hellas Sat, της οποίας παρίστατο και ο Διευθυντής κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Επίσης τις Ιερές Ακολουθίες μετέδωσε και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Διευθυντού κ. Αλεξάνδρου Κατσιάρα, καθώς και τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της πόλεως. 

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε με θεολογική δεινότητα, διδακτικώς, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή και στην Εορτή των Αγίων Πατέρων και στο σεβάσμιο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

          Προ της απολύσεως του Ιερού μνημοσύνου, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε τον Μακαριώτατο και τους Αγίους Αρχιερείς, ευχαριστώντας τους για την τιμητική παρουσία τους στην Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, την ιστορική πόλη της Λαμίας και με συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

          «Σήμερα βρισκόμαστε σε μία ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης, αλλά και πνευματικής επικοινωνίας καθώς προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρίου ημών Κυρίου Ιερωνύμου τελέσαμε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού, του σπουδαίου, του Αγίου και πολυκλαύστου προκατόχου μου, Μητροπολίτου κυρού Νικολάου.

 Τόσο η κατά σάρκα οικογένεια του μακαριστού Ιεράρχου, Μακαριώτατε, όσο και η πνευματική του οικογένεια, όλοι εμείς οι ιερείς, ο λαός, οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και οι άνθρωποι που κάθε μέρα αφουγκραζόμαστε τη φωνή του, ενστερνιζόμαστε το όραμα του, ζητούμε την ευλογία του, Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ στη Λαμία, που τόσο πολύ αγαπάτε, για να τιμήσετε το μακαριστό Νικόλαο, που επίσης ιδιαίτερα αγαπούσατε.

 Έχω το προνόμιο και την ευλογία Μακαριώτατε, να κινούμαι στους ίδιους χώρους που εκινείτο ο Νικόλαος,  όχι μόνο στα Ιερά Θυσιαστήρια, όχι μόνο σε κάθε σπιθαμή της Φθιωτικής γης, αλλά ακόμη και στους απόλυτα προσωπικούς του χώρους, ακόμη και εκεί που έκλεισε τα μάτια του, που άφησε την τελευταία του πνοή και πέταξε για τον ουρανό. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση και ιδιαίτερη η επικοινωνία. Αισθάνομαι, ότι ακούω τη φωνή του, ότι λαμβάνω την ευχή του, φοράω τα άμφια του, διαβάζω τα γράμματα του, τις σημειώσεις του, το αρχείο του, ταξιδεύω στη σκέψη του και θα έλεγα, ότι ζητώ και τη συμβουλή του και τη γνώμη του με ένα τρόπο μυστικό και πνευματικό, γιατί έτσι λειτουργεί η Αγία μας Εκκλησία. Και πραγματικά μέσα από αυτό τον τρόπο, αγαπητοί μου αδελφοί, καταλαβαίνει κανείς την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα και το μεγαλείο της Αποστολικής διαδοχής, της Πατερικής διαδοχής, της Αποστολικής παραδόσεως. 

Τούτος ο ευλογημένος τόπος, είναι συγκινητικό, ότι τόσες δεκαετίες μετά, μιλάει για τον μακαριστό Δαμασκηνό σαν να έφυγε χθες, μιλάει για τον μακαριστό Αμβρόσιο, σαν να έφυγε χθες, μιλάει για όλους τους μακαριστούς Ιεράρχες, σαν να έφυγαν χθες και φυσικά ο λαός αυτός, νιώθει τον Νικόλαο και θα τον νιώθει πάντα παρόντα, για να παίρνουμε την ευχή του και να συνεχίζουμε με τις ευχές και τις προσευχές σας και το έργο του».

          Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, σημείωσε:

          «Θλιβερό καθήκον σήμερα, αλλά η αγάπη μας προς το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου και τα δυνατά μας αισθήματα, δεν θα μπορούσαμε αυτή την ημέρα, να μην ήμαστε εδώ. Με τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόλαο γνωριζόμασταν προσωπικά, από τα χρόνια που ακόμη ήταν λαϊκός, συνεργαστήκαμε στην συνέχεια, εγώ από την Επαρχία Θηβών, εκείνος από την Μητρόπολη Χαλκίδος και οι δεσμοί μας έγιναν πιο δυνατοί. Κατόπιν γίναμε και όμοροι γείτονες Μητροπολίτες, εγώ Μητροπολίτης Θηβών, εκείνος Μητροπολίτης Φθιώτιδος και έτσι είναι πολλά κομμάτια από τη ζωή μας που μας είχαν συνδέσει σε μία φιλία πνευματική. Ήμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε την μνήμη του, να προσευχηθούμε για την ψυχή του και να αναπολήσουμε όλες τις ημέρες και τις πράξεις της ζωής που προηγήθηκε».

Δείτε το βίντεο:

          Ακολούθησε δεξίωση στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

          Ο Μακαριώτατος στην συνέχεια επισκέφθηκε το Επισκοπείο, όπου παρέμεινε για αρκετή ώρα και κατόπιν στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου, στη νέα Αίθουσα Συνεστιάσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την διάρκεια της οποίας τα μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός, υπό την εμπνευσμένη χοραρχία του Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέου Ιωακείμ, απέδωσαν ψαλμούς και άσματα προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

          Ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου και επισκέφθηκε και το γραφείο του Σεβασμιωτάτου, όπου για αρκετή ώρα, είχε μία  ουσιαστική και όμορφη πνευματική επικοινωνία με τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως, κληρικούς και λαϊκούς. Ευχήθηκε πρωτίστως στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, να έχει υγεία και την από Θεού δύναμη στο  πολυδιάστατο ποιμαντικό έργο του στην Φθιώτιδα, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες του, τους οποίους πατρικώς συνεχάρη και ευλόγησε. 

          Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νόμού Φθιώτιδος κ.κ. Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας και Ιωάννης Σαρακιώτης , ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη και Περιφερειακούς Συμβούλους,  Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδημάρχους, ο Διoικητής ΔΥΒ Υποστράτηγος Αθανάσιος Βοσνακίδης , ο Διοικητής του ΚΕΥΠ – Φρούραρχος Λαμίας Ταξίαρχος Ιωάννης Ανδριώτης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας και η Λιμενάρχης Στυλίδος, Πλωτάρχης Λ.Σ. Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, εξεδόθη και διενεμήθη ένα μικρό πόνημα, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Δια χειρός Φθιώτιδος Νικολάου», όπου πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, χειρόγραφο του μακαριστού Μητροπολίτου, μέσα στο οποίο ο ίδιος, απευθυνόμενος σε παιδιά,  διατυπώνει την ζωή και την διακονία του στην Φθιώτιδα.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Video: Star Κεντρικής Ελλάδος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση