Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο για τα σκουπίδια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 12:31 Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο για τα σκουπίδια

Το νέο φιλόδοξο όσο και απαραίτητο σχέδιο για τη διαχείριση των στερών αποβλήτων, παρουσιάστηκε στη Λαμία από τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Σ.Α. του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Γραφάκο.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασε στη Λαμία ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, καλεσμένος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας.

Από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων στην οδό Αινιάνων, παρουσία του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Λαμιέων και Προέδρου του ΦοΔΣΑ Στερεάς Θύμιου Καραΐσκου και των Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης αλλά και του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και επιστημόνων των Τεχνικών Επιμελητηρίων, ο κ. Γραφάκος παρουσίασε το σχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο όταν και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να γίνει και νόμος του κράτους.

Ο κ. Γραφάκος στην παρουσίαση συνέδεσε τη σωστή διαχείριση όσων πετάμε με τον πολιτισμό, βάζοντας ψηλά τον πήχη για τη διαλογή στην πηγή και την απαραίτητη μείωση όσων «θάβουμε» από 80% που είναι σήμερα στο 10%! Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στους νέους καφέ κάδους όπου θα πετάμε πλέον τα απόβλητα τροφών, διευκολύνοντας την πρώτη διαλογή που θα γίνεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπως περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των Στερεών αποβλήτων.

Δείτε τι είπε για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ο κ. Γραφάκος:

Με πνεύμα συνεργασίας, προτάσεις, αλλά και με αιτήματα για να τρέξουν το Σχέδιο σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Πέρα από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ για την υλοποίησή του επιβάλλεται και η «εκπαίδευση» του πολίτη στη νέα πραγματικότητα. Ο τελευταίος βέβαια εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα και το νέο σχέδιο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, επισήμαναν οι Δήμαρχοι της Στερεάς.

Για όλα τα παραπάνω κεντρική ιδέα είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών που θα φροντίζουν για την ωρίμανση και την εκτέλεση των επιμέρους έργων, ώστε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο να γίνει και ρεαλιστικό, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοποθετήσεις τους.

Δείτε τι είπαν στο LamiaReport ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, οι «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Θύμιος Καραΐσκος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, καθώς και οι Δήμαρχοι Στυλίδας, Βιργινία Στεργίου, Δομοκού, Μπάμπης Λιόλιος και Αμφίκλειας – Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή:

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση