Κατεπείγουσα πρόσκληση ΔΣ Λαμιέων για έκδοση ψηφίσματος για την Αγιά Σοφιά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 13:08 Κατεπείγουσα πρόσκληση ΔΣ Λαμιέων για έκδοση ψηφίσματος για την Αγιά Σοφιά

Διά περιφοράς, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Γιώργος Κυροδήμος για τις 13:30’ σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

Μοναδικό θέμα με εισηγητή το Δήμαρχο Ευθύμιο Καραΐσκο, η «Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου της Αγίας Σοφίας».

Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα και συντέμνεται η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 Ν.3852/10, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 Ν. 4555/2018, προθεσμία πρόσκλησης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου , λόγω των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων που αφορούν στην απόφαση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η εισήγηση για το ψήφισμα:

Είναι γεγονός ότι η απόφαση-πρόκληση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας, ένα  μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς  σε τζαμί έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε  παράνομη την κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας αυτής, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ανήγγειλε ότι η άλλοτε βυζαντινή βασιλική θα υποδεχθεί πιστούς για τη μουσουλμανική προσευχή την Παρασκευή 24η Ιουλίου.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών προτείνουμε την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου της Αγίας Σοφίας με το εξής περιεχόμενο:

«…..Η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο του οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός  μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

H  Αγιά Σοφιά, σύμβολο της Ορθοδοξίας, σύμβολο πολιτισμού, αλλά και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO, μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμότητας, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι εφικτή  η ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών.

Το  Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των δημοτών του και των απανταχού Ελλήνων, καταδικάζει με  τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Καλούμε την UNESCO αλλά και τη διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.  

Στηρίζουμε  τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας,  να αναδείξουν την οικουμενική διάσταση του ζητήματος, τον οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου όλης της ανθρωπότητας, για να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να αναδειχθεί ξανά η Αγία Σοφία σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς…..»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com