Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 13:10 Ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

«Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο επιτέλους να γίνει πραγματικότητα....», τονίζει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη δρομολόγηση της κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, τους τελευταίους 2 μήνες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ως συνέπεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εντάθηκαν οι προσπάθειες ώστε αυτό το εμβληματικό έργο για τη Φθιώτιδα να ωριμάσει και να κριθεί κατάλληλο για ένταξη στο πρόγραμμα κατασκευής Δικαστικών Μεγάρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Συγκεκριμένα:

1. Εκπονήθηκε νέο τοπογραφικό διάγραμμα (Ιούλιος 2020), στο οποίο και αποτυπώθηκε η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, εντός του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη». Η νέα έκταση ανέρχεται πλέον σε 15.000 τ.μ., είναι δηλαδή 50% μεγαλύτερη από την έκταση του παλαιού σχεδιασμού, που προέβλεπε 10.000 τ.μ.

2. Η έκταση μεταγράφηκε στη μερίδα του Υπουργείου Οικονομικών στο υποθηκοφυλακείο Λαμίας (26/2/2020), και εκδόθηκε σχετικό πιστοποιητικό.

3. Η έκταση δηλώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Λαμίας εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο - Γραφείο Κτηματογράφησης Λαμίας (28/7/2020), για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και εκδόθηκε αποδεικτικό δήλωσης δικαιώματος πλήρης κυριότητας.

4. Στη βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 1997 περί δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) στο Υπουργείο Οικονομικών, για τον αποκλειστικό σκοπό της ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας (27/07/2020), ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (29/07/2020), ζητώντας την παράταση του χρόνου εκπλήρωσης του σκοπού παραχώρησης (κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου) για 9 έτη.

5. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε απαντητική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών (30/07/2020), το οποίο αποδέχτηκε το σχετικό αίτημα και δεσμεύτηκε να εισάγει άμεσα το θέμα με θετική εισήγηση, για ενημέρωση και λήψη απόφασης, στη Διοικητική του Επιτροπή (ΔΕ/ΤΕΘΑ).

6.  Όλα τα νομικά και τεχνικά στοιχεία του φακέλου του ακινήτου, μαζί με τις επικαιροποιημένες κτιριολογικές ανάγκες των υπηρεσιών που πρόκειται να στεγαστούν στο Δικαστικό Μέγαρο, απεστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών (31/07/2020), όπου ειδική ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει την ωριμότητα του ακινήτου, για τελική εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη γίνει η προετοιμασία, ώστε  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους όρους δόμησης και κάλυψης του εν λόγω ακινήτου, καθώς επίσης για την τοποθέτηση της οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής.  Αμέσως μετά, βέβαια, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού.

Η προσπάθεια κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, από το 1997 έως και σήμερα  (23 χρόνια), έχει περάσει από διάφορα στάδια, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.