Η Εφορεία Αρχαιοτήτων αποχαιρετά την σπουδαία αρχαιολόγο Φανουρία Δακορώνια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 08:42 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων αποχαιρετά την σπουδαία αρχαιολόγο Φανουρία Δακορώνια

Ήταν κάτι περισσότερο από Προϊσταμένη στην ΕΦΑ Φθιώτιδας &Ευρυτανίας όπου όλοι την αποκαλούσαν «μαμά»…

Βαρύ πένθος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή για την απώλεια της μεγάλης Αρχαιολόγου και Επιστήμονα, Φανουρίας Δακορώνια.

Αναμφισβήτητα επρόκειτο για τον άνθρωπο που προχώρησε πολλά βήματα μπροστά την αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή μας τη οποία και ανέδειξε σε όλο τον κόσμο μέσα από τα επιστημονικά της συγγράμματα.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης, είναι μέσα στο πλούσιο έργο της, ενώ το όραμα της για το  καινοτόμο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, ήταν η κινητήριος δύναμη για την υλοποίηση του.

Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς, ενώ ο Δήμος Δομοκού από το 2015 έχει δώσει το όνομα της σε οδό στο Νέο Μοναστήρι, που συνεχίζει προς την Ακρόπολη της νέας Πρόερνας, ο εντοπισμός και η ανάδειξη της οποίας ήταν ένα ακόμη έργο της μεγάλης Αρχαιολόγου.

Διαβάστε και την ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας για την παλαιά προϊσταμένη της Υπηρεσίας:

«Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο Δρα Φανουρία Δακορώνια, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, που έφυγε από κοντά μας την 1 Αυγούστου 2020, πλήρης ημερών.

Καταγόμενη από το όμορφο νησί της Σαντορίνης, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, τη δεκαετία του 1970 και μέσα σε μια εικοσαετία ανέδειξε μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης.

Η Φανουρία Δακορώνια σημάδεψε με την παρουσία και τη δράση της μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και κατάφερε με περίσσια θέληση και πάθος να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο. Για πολλούς από τους συνεργάτες της υπήρξε κάτι περισσότερο από Προϊσταμένη, υπήρξε μια δεύτερη «μαμά», όπως συνήθιζε χαριτολογώντας να αποκαλεί τον εαυτό της.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και αποχαιρετούμε μια σπουδαία γυναίκα».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση