Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι στο ΦοΔΣΑ από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 18:26 Όχι στο ΦοΔΣΑ από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού

Ανακοίνωση για το θέμα παράδοσης του ΧΥΤΑ Δομοκού στον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της στη διαχείριση των σκουπιδιών και την μη συμμετοχή του Δήμου Δομοκού στον Περιφερειακό Φορέα.

Υποστηρίζοντας τη συγκεκριμένη θέση δε συμμετείχε στην επαναληπτική εξ αναβολ΄ςη συνεδρίαση όπου υπήρχε και το συγκεκριμένο θέμα.

Η ανακοίνωση:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή εξ αναβολής συνεδρίαση του Δ.Σ ,που μεταξύ των θεμάτων της έχει και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Δομοκού να υπογράψει την παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΧΥΤΑ Δομοκού στον ΦΟΔΣΑ Α.Ε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με την παρουσία της στο Συμβούλιο αρνείται  να παράσχει  οριακή απαρτία και να νομιμοποιήσει  μια απόφαση επιζήμια  για τα συμφέροντα των Δημοτών και του Δήμου ,που θα παρθεί με τις 12 ψήφους της παράταξης του Δημάρχου σε σύνολο των 27 που αριθμεί το Δ.Σ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μοναδική παράταξη που διαχρονικά έχει ξεκάθαρη και αταλάντευτη θέση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

Το 2012 ,όταν με Δήμαρχο τον κ. Στέλιο Σύρο - στην παράταξη του οποίου ανήκε και ο νυν δήμαρχος - σε συνεδρίαση  του Δ.Σ αποφασίστηκε για πρώτη φορά - μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας - η συμμετοχή του Δήμου Δομοκού στον ΦΟΔΣΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είχε εκπρόσωπο στο Δ.Σ . Η θέση της όμως ως παράταξης ήταν ενάντια στη συμμετοχή αυτή, θέση που εξέφρασε και σε άλλους  Δήμους της Περιφέρειας που είχαν το ίδιο θέμα.

Το 2018, όταν η διοίκηση του Δημάρχου Τζιαχρήστα μαζί με την παράταξη του κ.Κοντονάσιου ψήφισαν στο Δ.Σ εκ νέου την συμμετοχή του Δήμου στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ, η μόνη παράταξη που διαφώνησε και καταψήφισε ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, με τους Δημοτικούς της Συμβούλους  Χ. Νιάνιο και Κ. Οικονόμου, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση.

Και σήμερα είναι η μόνη παράταξη που δε μασάει τα λόγια της και στέκεται κατηγορηματικά και με συνέπεια αντίθετη  στην παράδοση -  με όρους ή χωρίς όρους - της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΧΥΤΑ Δομοκού σε μια ανώνυμη Εταιρεία, τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε

Οι άλλες δυο παρατάξεις συμφωνούν στην παράδοση και η  διαφορά τους έγκειται σε κάποια ανταλλάγματα  που βάζει ως προϋπόθεση ο κ.Τζιαχρήστας - που κανείς δεν εγγυάται ότι θα ισχύσουν - και προσπαθούν να ρίξουν το μπαλάκι της ευθύνης μιας επιζήμιας για το Δήμο απόφασης ο ένας στον άλλο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκφράσει τις θέσεις της στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2020  για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τις οποίες επαναλαμβάνουμε:

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας που θα εξυπηρετεί  ολοκληρωμένα τη διαδικασία της διαχείρισης απορριμμάτων, είτε αυτή αφορά την ανακύκλωση και την αποκομιδή είτε την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων.

  Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε:

●  Τη συμπλήρωση του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που θα καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες του Δήμου.

●  Τη συντήρηση , ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου κάθε είδους οχημάτων και μηχανημάτων που απαιτούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιονδήποτε ρόλο του ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ , που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατά την άποψή μας είναι φορέας ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων.

Η παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΧΥΤΑ Δομοκού ως προίκα σε μια ανώνυμη εταιρία, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και θα βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο Δήμος δεν θα ασκεί κανένα έλεγχο, δεν θα παίρνει καμιά απόφαση για τα απορρίμματα αλλά θα εκτελεί τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. και ο ΧΥΤΑ θα πλημμυρίσει από σκουπίδια άλλων Δήμων.

Επισημαίνουμε ότι στο μεγάλο  ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων   οριστική λύση δεν μπορεί να δοθεί  ούτε με την παράδοσή του τμηματικά  στους ιδιώτες  κι ούτε με το ΦΟΔΣΑ Α.Ε  που προωθούν οι κυβερνήσεις  και θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, αλλά με τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ασφαλούς Διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών , θα υλοποιηθεί από το κράτος  και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε τους δημότες να αντιδράσουν  και να μην επιτρέψουν να γίνει ο ΧΥΤΑ  Δομοκού ο σκουπιδότοπος της  Περιφέρειας και τους Δημοτικούς συμβούλους να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να μην υποκύψουν στις κάθε είδους πιέσεις για να συμφωνήσουν στην παράδοση του ΧΥΤΑ  στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Α.Ε.».