Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 20:28 Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου

Δελτίο τύπου με τις σκέψεις και τις προτάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού ενόψει και της προγραμματισμένης συζήτησης της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Χαρακτηρίζει δε επικοινωνιακού χαρακτήρα την συζήτηση που γίνεται για τους παρακάτω λόγους:

Α. Δεν προσδιορίζονται οι διαθέσιμοι πόροι και τα ποσά που θα διατεθούν σε κάθε περίπτωση, γι αυτό και οι στόχοι που τίθενται είναι αίολοι κι έχουν χαρακτήρα ευχής. Πολύ περισσότερο, όταν είναι δεδομένη η υποχρηματοδότηση όλων των Δήμων, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που συστηματικά ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Β. Δεν μας εξηγούν αυτοί που τον εισηγούνται πώς κάνουν τόσους σχεδιασμούς έργων για τρία χρόνια , όταν ξέρουν  την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου και ξέρουν ότι, κάθε φορά που στέλνουν προϋπολογισμούς που ξεπερνούν την κυβερνητική λογική – έστω και κατά ένα ευρώ – κόβονται απ’ το Παρατηρητήριο, το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν ποτέ καταγγείλει και αμφισβητήσει αλλά το προσκυνούν;

Γ.  Έχουν την κρυφή ελπίδα μήπως οι εισηγητές του ότι στο Δήμο Δομοκού θα πέσει πακτωλός χρημάτων από αυτά που η Ε.Ε θα δώσει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο λόγω του κορωνοϊού; 

Δ. Ένας τέτοιος τοπικός σχεδιασμός, χωρίς Κεντρικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό και χωρίς σαφείς αναφορές στο πώς θα αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στο ποιος θα καρπωθεί τα αποτελέσματα της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν έχει πρακτική αξία για τους δημότες. Όσα επίθετα κι αν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη είναι κενά περιεχομένου για το λαό.

Ε. Όσον  αφορά δε το ερωτηματολόγιο και τη Λαϊκή Διαβούλευση είναι διαδικασίες που δίνουν μια επίφαση της δημοκρατίας, μια ψευδαίσθηση  ότι ο λαός τάχα συμμετέχει με προτάσεις στον προγραμματισμό έργων, που βέβαια ποτέ δε θα πραγματοποιηθούν. Ας αναλογιστούν όσοι έχουν συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στις «παρωδίες» της Λαϊκής Διαβούλευσης πόσα από τα έργα που πρότειναν συμπεριελήφθησαν στους προϋπολογισμούς του Δήμου και – κυρίως - πόσα απ’ τα έργα που πρότειναν εκτελέστηκαν. Η απάντηση είναι:  κανένα

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχτεί  ο σχεδιασμός αναπτυξιακού προγράμματος  του Δήμου είναι οι ακόλουθοι:

•            Η απόδοση του συνόλου των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και των οφειλόμενων σ’ αυτούς.                                                     

•            Η  εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

•            Η κατάργηση  του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η κατάργηση κάθε τοπικής άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Καμία κατάσχεση λαϊκών σπιτιών, εργαλείων δουλειάς, για χρέη στο Δήμο.

•            Η  Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι, ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

•            Η Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η πλήρης στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας.

•            Η Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες του Δήμου.

•            Σχεδιασμός  και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, από ρύπανση των νερών και του αέρα.

•            Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των  προνοιακών , αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

•            Έργα ύδρευσης.  Έργα αποχέτευσης, στα μεγάλα χωριά σε πρώτη φάση. Έργα  άρδευσης σε όλο το Δήμο που θα αυξήσουν την αγροτική παραγωγή, χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες.

•            Η Διαχείριση των αποβλήτων να γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο, ώστε να προστατεύεται η υγεία του λαού και το περιβάλλον. Να γίνεται από καλά οργανωμένη υπηρεσία του Δήμου και να μην σχετίζεται με επιχειρηματική δραστηριότητα και μονοπωλιακή εκμετάλλευση.

•            Ένα σύγχρονο Κέντρο  υγείας με κάλυψη όλων των θέσεων γιατρών , νοσηλευτών και υποδομών που έχει ανάγκη η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.