Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Απλές συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 14:34 Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Απλές συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς

Δελτίο τύπου με το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας.

Συγχρόνως ο ΙΣΦ υπενθυμίζει ότι Ιατρική Κοινότητα της Φθιώτιδας θα είναι παρούσα  για να δείξει  την σωστή εφαρμογή των μέτρων, να επιλύσει προβλήματα και να απαντήσει σε όσες απορίες δημιουργηθούν.

Δείτε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος του ΙΣΦ Χρήστος - Δημήτριος Γεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Αθανάσιος Ντούζγος.

«Αγαπητές- οί  συμπολίτες

Είχαμε και στο παρελθόν  τονίσει, ως επιστημονική κοινότητα, ότι η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα δεν σηματοδοτεί και την λήξη της πανδημίας του COVID - 19

Αποτελεί απλά την αρχή μιας νέας περιόδου στη ζωή όλων μας, στην οποία θα κληθούμε να εγκαταλείψουμε, να τροποποιήσουμε ή και να προσθέσουμε συνήθειες και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας.

 Η τελευταίως παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων , τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιου επίπεδο μας προβληματίζει ιδιαίτερα . Πολύ περισσότερο μας ανησυχεί η διασπορά του COVID – 19 που σημειώνεται σε γειτονικές χώρες αλλά και σε χώρες από τις οποίες παραδοσιακά δεχόμαστε μεγάλο αριθμό επισκεπτών τους θερινούς μήνες,(Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ).

Δεδομένου πως η τουριστική «βιομηχανία» αποτελεί πηγή ζωής για την Ελληνική οικονομία, οφείλουμε όπως πάντα να είμαστε φιλόξενοι στους επισκέπτες μας. Τούτο άλλωστε το επιβάλλει η ιστορία και η κουλτούρα μας. Οφείλουμε όμως, εκτός από καλοί να είμαστε και υπεύθυνοι  οικοδεσπότες , ακολουθώντας και επιβάλλοντας και οι ίδιοι, τα μέτρα που ανακοινώνει η επίσημη Πολιτεία, προκειμένου να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

Δεν πρέπει όμως να χρεώσουμε τα πάντα στους ξένους επισκέπτες.

Σημαντικό ρόλο σε μία ενδεχόμενη διασπορά θα παίξει και η εσωτερική μετακίνηση εκδρομέων και αδειούχων , η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και ο πιο «χαλαρός» τρόπος ζωής που συνήθως υιοθετούμε την περίοδο των διακοπών μας.

Η πολιτεία σωστά παρακολουθεί τις εξελίξεις και λαμβάνει μέτρα αποφυγής μίας διασποράς του COVID - 19 στην κοινότητα. Κανένα όμως μέτρο δεν είναι επαρκές και αποτελεσματικό αν δεν εφαρμοστεί υπεύθυνα και σωστά από όλους μας και για όσο χρόνο απαιτηθεί.

Η εφαρμογή της μάσκας προσώπου (μίας ή πολλαπλών χρήσεων), η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, η σχολαστική ατομική υγιεινή και το πλύσιμο χεριών, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να απαξιώσουν την αξία τους, είναι τα μόνα μέτρα αυτή τη στιγμή που έχουμε στην διάθεσή μας για να αποφύγουμε μία Υγειονομική κρίση από τον COVID – 19 στη χώρα μας.

Κατανοούμε τα όποια προβλήματα  μπορεί να  προκύπτουν από την εφαρμογή  των ανωτέρω. Κάποια εξ αυτών μπορεί να μας κουράζουν. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή.

Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η Διεθνής επιστημονική κοινότητα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει  να στηριχθούμε σε αυτά τα απλά μέτρα προστασίας, τα οποία οφείλουμε να τα εντάξουμε στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε, στην Ιατρική  σε πολλές περιπτώσεις που δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε μία αποτελεσματική θεραπεία ( π.χ.  στην ογκολογική νόσο), προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την πρόληψη και την αποφυγή έκθεσης σε επιβαρυντικούς παράγοντες. Πρόληψη για τον COVID - 19 είναι η χρήση  και η εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας. 

Σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους συμπολίτες μας, πως το σύνολο των ιατρών και των Υγειονομικών του Νομού μας θα σταθεί στο πλευρό τους.

Η Ιατρική Κοινότητα της Φθιώτιδας θα είναι παρούσα  για να δείξει  την σωστή εφαρμογή των μέτρων, να επιλύσει προβλήματα και να απαντήσει σε όσες απορίες δημιουργηθούν, συνεπής πάντα στο χρέος της και στον κοινωνικό της ρόλο.

Η συμμόρφωση στις οδηγίες της Πολιτείας είναι υποχρέωση όλων μας.

Είναι δείγμα κοινωνικής υπευθυνότητας και σεβασμού στον συνάνθρωπό μας.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες της Φθιώτιδας να είναι προσεκτικοί και να συνεργαστούν με τις Υγειονομικές αρχές ώστε να παραμείνουμε όλοι υγιείς και αλώβητοι από τον COVID – 19.»