Εύβοια: Θρήνος για τους 8 νεκρούς της φονικής κακοκαιρίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 08:15 Εύβοια: Θρήνος για τους 8 νεκρούς της φονικής κακοκαιρίας

Ταυτοποιήθηκε η σορός του 72χρονου άνδρα που αγνοούνταν από τα ξημερώματα τις Κυριακής στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας, καθώς τον παρέσυρε χείμαρρος, έπειτα από την θεομηνία που έπληξε το νησί της Στερεάς.

Μέρα θλίψης και οδύνης η σημερινή στην Εύβοια όπου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά την θεομηνία που άφησε πίσω της  8 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, καθώς χωριά κυριολεκτικά θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

Η θεομηνία σημειώθηκε  τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν η νεροποντή κατέκλυσε τις περιοχές αυτές. Πολλοί από τους κατοίκους πάνω στον πανικό τους να σώσουν τις περιουσίες τους παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και βρήκαν τραγικό θάνατο. Όσοι κατάφεραν να σωθούν προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και να μαζέψουν ό,τι απέμεινε.

Νεκροί βρέθηκαν ένα βρέφος 8 μηνών και δύο ενήλικες στην περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη στο Μπούρτζι Ευβοίας και ακόμη δυο πολίτες στην περιοχή Αμφιθέα.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σορό που εντοπίστηκε στην παραλία Καλάμου και θα μεταφερθεί στο ΚΑΤ προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες αγνοείτο η τύχη 70χρονου κατοίκου στο Μπούρτζι, μιας από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νησί. Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα.

«Είναι τραγικό το συμβάν. Μίλησα με τον αντιδήμαρχο Καλάμου και μου είπε ότι βρέθηκε το πτώμα. Χάσαμε άλλη μια ζωή», είπε ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγαλιάς.

Δείτε το βίντεο:

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Καταστράφηκαν περίπου 3.000 σπίτια, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και μετρούν τις πληγές τους, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει την άντληση υδάτων.

Τα Πολιτικά  είναι πλέον νεκρό τοπίο και οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν και να διαχειριστούν την τραγωδία που έπληξε το χωριό τους .

Δείτε βίντεο:

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Κανείς δε μπορούσε να περιμένει αυτή την ποσότητα βροχής. Μαγαζιά έχουν καταστραφεί, το ίδιο και σπίτια», όπως είπε κάτοικος του Λευκαντίου.

Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του είχε γεμίσει νερά, όπως είπε, και προσπαθούσαν επί ώρες να απομακρύνουν τα χόρτα από τα φρεάτια. «Ρεύμα δεν είχαμε τις πρώτες ώρες.»

Πολλοί είναι εκείνοι που θα μείνουν σε σπίτια φίλων, καθώς η πλημμύρα κατέστρεψε τα σπίτια τους, ενώ η μεταφορά σε άλλες περιοχές είναι δύσκολη. Άλλοι δεν κοιμήθηκαν και καθόλου.

Όπως είπε ο κάτοικος Λευκαντίου μιλώντας στον Σκάι, «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Απλώς ξυπνήσαμε και είδαμε ποτάμια νερού και λάσπης».

Στα Ψαχνά, η περιοχή παραδόθηκε στην καταστροφή, όταν ο Μεσσάπειος ποταμός ξεχείλισε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του.

Το πρωί συνεργείο του Δήμου πήγε μπουκάλια με νερό, καθώς στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση.

Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, πέρυσι το καλοκαίρι τέτοια εποχή σημειώθηκαν πυρκαγιές στα βουνά γύρω από τις περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Σε όλο το χωριό ανάμεσα στα κλαδιά, τη λάσπη, και τους κορμούς δέντρων υπάρχουν καρέκλες και ψυγεία.

«Καταστραφήκαμε. Το νερό έπαιρνε τα αυτοκίνητα σαν παιχνίδια. Η αποθήκη, η πολυκατοικία που μένω, τελείωσε. Το ποτάμι βγήκε όλο έξω. Δέκα το βράδυ δεν υπήρχε νερό στο ποτάμι. Σε μία ώρα έγινε όλο αυτό. Είναι η δεύτερη φορά, πριν δέκα χρόνια είχε ξαναγίνει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Το αυτοκίνητό μου κολυμπούσε, το έδεσα και δεν το πήρε ο χείμαρρος. Τα άλλα τα πήρε. Κρασιά, λάδια, πετρέλαια, έφυγαν από την αποθήκη όλα. Όλο το χωριό μυρίζει πετρέλαιο καθώς καταστράφηκαν όλοι οι λέβητες. 200 κιλά λάδι βγήκαν στο δρόμο. Το αυτοκίνητο σκέφτομαι τι θα γίνει. Παίρνω την ασφάλεια και μου λέει ότι δεν έχω κάλυψη», είπε απεγνωσμένος μιλώντας στην κάμερα του MEGA κάτοικος της περιοχής, βουτηγμένος μες στη λάσπη.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς ανέφερε: «Ήταν τόσο έντονη η κακοκαιρία, που πιθανόν εκεί να οφείλεται το κακό. Από την πρώτη στιγμή και εγώ και ο κ. αντιπεριφερειάρχης, ήμασταν σε εγρήγορση. Όταν εκδηλώθηκε το πλημμυρικό φαινόμενο, είχε γίνει προσπάθεια των κατοίκων που έμεναν στις παραποτάμιες κατοικίες να φύγουν, τους ενημερώσαμε και έφυγαν. Δεν είναι στα ποτάμια που εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Είχαν σχηματιστεί δεκάδες χείμαρροι, με ιδιαίτερη ορμή, σε όλο το μήκος και το φάσμα του δήμου. Οι ζημιές σε κατοικίες είναι κυρίως στα Ψαχνά και στα Πολιτικά. Αλλά σε όλο το φάσμα του δήμου υπάρχουν τεράστιες ζημιές», ανέφερε ο κ. Ψαθάς.

«Δεν είχαν ληφθεί μέτρα μετά τις πυρκαγιές. Μία αιτία για το κακό είναι αυτή. Είχαν γίνει διαγωνισμοί, κάπου μπλόκαραν οι διαδικασίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη Γέφυρα Αφρατίου, στο δρόμο που οδηγεί στη νότια πλευρά της Εύβοιας, βρέθηκε η κάμερα του MEGA, καταγράφοντας τις τεράστιες υλικές ζημιές που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Η γέφυρα έχει κοπεί και η κυκλοφορία έχει σταματήσει. Μία ακόμη γέφυρα που παρουσιάζει προβλήματα ευστάθειας στην περιοχή είναι στο Βασιλικό.

Τα φερτά υλικά «ταξίδεψαν» από την Εύβοια στο Δήλεσι – Αφανίστηκαν παραλίες

Την ίδια ώρα, νεκρά ζώα και τόνοι φερτών υλικών, ακόμη και κοντέινερς, έφτασαν στους απέναντι παράκτιους Δήμους της Αττικής, όπως στο Δήλεσι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αποκομιδής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Βασίλη Περγάλια, ο οποίος μίλησε στο MEGA η ακτή καλύφθηκε από κοντέινερ, κορμούς δέντρων,  οικιακές συσκευές, έπιπλα, νεκρά ζώα, αλλά και φίδια  που κατέληξαν εκεί από την υπερχείλιση του Λήλαντα ποταμού της Εύβοιας.

Ο δήμαρχος μάλιστα, κήρυξε τη δημοτική κοινότητα Δηλεσίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,ενώ ο ίδιος έδωσε το δικό του μήνυμα αισιοδοξία στους κατοίκους της περιοχής, διαβεβαιώνοντας πως σε λίγες ημέρες η παραλία θα είναι και πάλι έτοιμη να τους υποδεχτεί.

Στην Εύβοια ο πρωθυπουργός

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την προστασία της περιοχής αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Εύβοια, συνοδευόμενος από συναρμόδιους υπουργούς για τα έργα αποκατάστασης.

Εξάλλου κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει, σήμερα, το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Πάντως η ανυπολόγιστη καταστροφή και ο τραγικός απολογισμός σε θανάτους γεννούν ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.

Την ίδια στιγμή, ασκείται έντονη κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους. Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως δεν υπήρξε σωστή πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ για το 112 υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Άρρηκτα συνδεδεμένες με την καταστροφή στην Εύβοια εκτιμάται πως είναι οι περσινές πυρκαγιές. Ειδικοί είχαν κρούσει τότε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων ώστε να αντιμετωπιστούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση