Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισαγγελική παρέμβαση για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 08:25 Εισαγγελική παρέμβαση για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος για τις φονικές πλημμύρες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Χαλκίδας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Εύβοια καθώς έρευνα για αδικήματα και σε βαθμό κακουργήματος για τις φονικές πλημμύρες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Ο Εισαγγελέας Δημήτρης Προκοπίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από Πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού "Λήλαντα". Η δεύτερη έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Επίσης αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη.

Τραγωδία με 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές

Το πέρασμα της κακοκαιρίας "Θάλειας" βύθισε στο πένθος την Εύβοια αφήνοντας πίσω της 8 νεκρούς, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια και περιουσίες που καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά παρασύροντας ανθρώπους και αφανίζοντας τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε λίγες μόνο ώρες.

Οι εικόνες της καταστροφής είναι δραματικές με την κακοκαιρία να έχει αφήσει πίσω της 3000 πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ κατεστραμμένα αυτοκίνητα, οδικές αρτηρίες και επαγγελματικοί χώροι συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 664 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 294 αντλήσεις και 164 παροχές βοηθείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Η αποκατάσταση των ζημιών

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε όλες τις κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού της κεντρικής Εύβοιας που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, με τα συνεργεία να συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση αρκετών μεμονωμένων βλαβών στις περιοχές της παραλίας Αυλίδας και στην Ερέτρια.

Όσον αφορά στα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στα σημεία και έχει ξεκινήσει η σταδιακή επανηλεκτροδότηση, ενώ οι εργασίες θα συνεχίζονται με ενίσχυση τεχνικού προσωπικού για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών.

Η θεομηνία που κατέστρεψε την Εύβοια

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας "Θάλειας". H ένταση του φυσικού φαινομένου ενδεχομένως ξεπέρασε ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν οι μετεωρολόγοι.

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί για απομακρύνσεις ατόμων, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ. Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τα θύματα της φονικής καταιγίδας

Σε 8 ανέρχονται τα θύματα της θεομηνίας. Ο τελευταίος είναι ένας 42χρονος άνδρας, ο σύζυγος μιας 37χρονης γυναίκας, η οποία επίσης είχε βρεθεί έξω από το σπίτι της στην Αμφιθέα Εύβοιας. Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει. Νωρίτερα εντοπίστηκε και έκτο άτομο που έχασε τη ζωή του. Επρόκειτο για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 35 ετών. Η άτυχη γυναίκα αγνοούνταν και τελικά εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Προηγουμένως είχε βρεθεί νεκρός ένας άνδρας ηλικίας 75 ετών στο Μπούρτζι, ο οποίος στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από την περιοχή με γεωργικό όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ νωρίτερα στην περιοχή Πολιτικά βρέθηκε νεκρό ένα βρέφος 8 μηνών και δύο 2 ηλικιωμένα άτομα, ένας άνδρας 86 ετών και μια γυναίκα 85 ετών που πνίγηκαν στο σπίτι τους.

Χθες εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια γυναίκα που είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη. Το μεσημέρι της Δευτέρας ταυτοποιήθηκε και ο νεκρός που εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας στον Κάλαμο. Πρόκειται για τον 70χρονο αγνούμενο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στον τόπο της καταστροφής

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας που βρέθηκε στο Δημαρχείο Βασιλικών, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε πως "σήμερα σωθήκαν πολλές ζωές, οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν. Από την πρώτη στιγμή όλοι είμαστε στις πληγείσες περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία".

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής. "Ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόσθεσε ότι "αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς, τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια".

"Υπάρχει πρωτοβουλία και συνεργασία με την Περιφέρεια και τα Υπουργεία για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πληγέντες. Από αύριο θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της καταγραφής για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα οι ζημιές", επισήμανε. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στέγαση και φροντίδα για τους πληγέντες που δεν έχουν κατοικία. Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 500 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Στην Εύβοια, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από όπου παρακολούθησε τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες

Στον τραγικό κατάλογο των νεκρών από τις πλημμύρες στην Εύβοια βρίσκεται και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών. Το μωρό βρισκόταν με την οικογένειά του στην Εύβοια για διακοπές. Το σπίτι στο οποίο διέμεναν ήταν από αυτά που πλημμύρισαν και η κατάληξη ήταν τρομερή.

Όπως είπε ο δήμαρχος της περιοχής, Γ. Ψαθάς, η οικογένεια διέμενε σε ισόγειο σπίτι, το οποίο πλημμύρισε εύκολα από την υπερχείλιση των ποταμών και τα φονικά νερά παρέσυραν το μωρό μέσα από την κούνια του, με αποτέλεσμα οι γονείς του να το εντοπίσουν λίγο αργότερα μέσα στις λάσπες και ενώ ήταν ήδη αργά.

Η νεροποντή που ξέσπασε ασυγκράτητη ξεκίνησε μέσα στη νύχτα και ενώ η οικογένεια κοιμόταν. Ο χείμαρρος έσπασε το τζάμι και το νερό μπήκε ορμητικά στο δωμάτιο. Έντρομος ο πατέρας, σηκώθηκε και άρπαξε το μωρό στην αγκαλιά του και έτρεξε μαζί με τη γυναίκα του να βγουν από το σπίτι. Μόλις άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού για να βγουν έξω, τους έσπρωξε ο χείμαρρος και του γλίστρησε το μωρό από τα χέρια. Οι γονείς έψαχναν για το βρέφος μέσα στο σκοτάδι ενώ παρέσυρε και τους ίδιους το ορμητικό νερό. Όταν βρήκαν το μωρό ήταν ήδη αργά. Το βρέφος εντοπίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συγκλονίζει και η ιστορία του 88χρονου στα Πολιτικά της Εύβοιας που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τυφλός, ανάπηρος έπασχε από άνοια και ζούσε μόνος. Το νερό μπήκε στο σπίτι του από το παράθυρο πάνω από το κρεβάτι του.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις του Νομού Ευβοίας λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν από Κύμη, Αλιβέρι και τις πέριξ περιοχές να κατευθυνθούν προς Αθήνα, αντί του πορθμείου της Ερέτριας, συμβουλεύονται να επιλέγουν το πορθμείο των Νέων Στύρων. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής λόγω της κακοκαιρίας οι οδικές μετακινήσεις από το νότιο προς το κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, διεξάγονται με δυσκολία.

Το πορθμείο της Ερέτριας που συνδέει την Εύβοια με την Αττική από το σημείο του Ωρωπού, απο νωρίς το μεσημέρι κατακλύστηκε από πολίτες που ήθελαν να επιβιβαστούν στα ferry boats για να φτάσουν στην Αθήνα. Ωστόσο πολύωρες είναι οι καθυστερησεις μέχρι και αυτή την ώρα, για όσους θέλουν να επιβιβαστούν στα ferries.

Εναλλακτικά λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. σε κομβικά σημεία της περιοχής ενημερώνει τους οδηγούς ότι μπορούν να κατευθύνονται και προς το πορθμείο των Νέων Στύρων προκειμένου να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αττική.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ